2024. március 29., péntek
BÁCSGYULAFALVA

Szilveszterkor leégett a házuk

Tavaly december 31-én délután leéget a bácsgyulafalvi Zsigovics József családi háza. A háztartásban élők éppen pihentek, amikor a tetőszerkezetben fölcsaptak a lángok.

Bizonyára kéménytűz, vagy a kéményből kipattanó szikra okozhatta a bajt, amit tetőzött, hogy a mennyezet nádborítású lehetett, így a lángok szinte akadálytalanul terjedtek tovább. Tűzvizsgáló helyszínelő egyelőre nem is látta a helyszínt, nem erősíthette meg a föltételezéseket. A hatalmas füstre az egyik szomszéd lett figyelmes, aki riasztotta a házban levőket, majd a tűzoltóságot.
A baj innentől fokozódott, a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület rohamkocsija ugyanis üzemképtelen volt, be se lehetett indítani, és a víztartálya is üres volt. A gyors beavatkozás és a kármentés ebből eredően elmaradt, mialatt a zombori hivatásos tűzoltók kiérkeztek a helyszínre, a ház tetőszerkezete a lángok martalékává vált. A bácsgyulafalvi tűzoltók viszont kivették részüket az égő épület értékeinek mentéséből.
A családnak sikerült kimenekítenie a lakás bútorzatát, a mit a szomszédos épület födött kapubejáratába hordtak át. Az épület tulajdonosa, a belgrádban élő, dr. Varga Ferenc nyugalmazott szemészorvos korlátlan időre a nélkülöző család rendelkezésére bocsájtotta az egyébkén üresen álló épületet.
A Helyi Közösség tanácsa január 3-án rendkívüli ülést tartott az eset kapcsán, amelyen erősen nehezményezte a helyi tűzoltók alkalmatlanságát, ugyanakkor kiemelte a segítőkész polgárok önzetlen tevékenységét a kármentésben és a Zsigovics család értékeinek biztonságba helyezésében.
A Helyi Közösség tanácsa leszögezte, hogy hiába voltak a megbeszélések a helyi tűzoltókkal, azok nem jártak eredménnyel, és a mostani eset bizonyítja, hogy a polgárok vagyona és élete érdekében változtatni kell a bácsgyulafalvi önkéntes tűzoltók magatartásán és gyakorlatán. A jövő héten a Helyi Közösség tanácsa tanácsi gyűjtéshez folyamodik a család javára, ehhez humanitárius számlát kell nyitnia, amit nem terhel adó. Legutóbb 2014-ben szerveztek ilyen gyűjtést, amikor 300 ezer dinár jött be. A szerencsétlenül járt családot már meglátogatta a háziasszony munkaadója, a Čistoća kommunális közvállalat műszaki igazgatója, aki ezer eurónyi azonnal pénzsegélyt és további támogatást ajánlott föl a cég régi dolgozójának. Az összesített összegből a megítélések szerint lakható házat vásárolhat a család.