2024. március 29., péntek
TEMERINI EGYHÁZI STATISZTIKA

Csak harmincegy újszülöttet kereszteltek

Az óév utolsó napján, az év végi hálaadó szentmisén ft. Szungyi László plébános atya és ft. Szöllősi Tibor káplán atya ismertették az egyházi anyakönyv és az egyházközségi iroda bejegyzéseit, valamint a katolikus közösségben folyó tevékenységet, és szóltak a 2017-es év várható eseményeiről, amelyek kapcsolatban lesznek az egyházközséggel.

Lecserélik a plébániatemplom tornyának 60 éves bádogsisakját (Góbor Béla felvétele)

Lecserélik a plébániatemplom tornyának 60 éves bádogsisakját (Góbor Béla felvétele)

Tavaly is megfigyelhettük, hogy a kereszteléseket nem végzik már mindig csecsemőkorban, és az esküvőket sem mindig előzi meg a jegyesség. A gyermekáldás is gyakran előbb érkezik, mint ahogy az egyházi esküvőt tartják. Egyedül az egyházi temetések száma igazodik megközelítően a valós helyzethez, a helyi magyarság demográfiai fogyatkozásához. 2015-ben is több mint kétszer annyi volt a temetések száma, mint a kereszteléseké (a magyar nemzetiségű gyermekek születésének számára vonatkozóan nem rendelkezünk adatokkal – a szerz. megj.), ám 2016-ban ez még kifejezőbb.

A temerini egyházközség területén 2016-ban összesen 41-en részesültek a keresztség szentségében, 19 fiú és 22 lány (az előző évben 60-an), egyházilag törvényes házasságból 31 (49), polgári házasságból 5 (3), és párkapcsolatból 5 (6) gyermek. Az egy évnél fiatalabb megkereszteltek száma 31 (54) volt, 1–7 éves korig 6 (6), 7 éven felüli pedig 2 volt. A nevek igen eltérőek voltak. Kevés volt a régi magyar név, és mindössze kétszer fordult elő a Dávid és az Edvin.

Elsőáldozó 58 (70), 36 fiú és 22 lány, bérmálkozó 45 (60), 23 fiú és 22 lány volt. Egyházi házasságot 18 (13) pár kötött – ebből 2 vegyes házasság volt. Egyházi temetés 123 volt (az előző évben 136), 65 férfi és 58 nő. A legidősebb elhunyt 97 éves, a legfiatalabb 20 éves volt. A plébániatemplomban szentáldozáshoz 19 000-en, a telepi templomban pedig 5600 járultak. Iskolai hittanra 447 gyerek járt, plébániai hittanra pedig 256. A Családi Lapra befizetők száma 1084.

Az egyházközségben a világegyházzal és az egyházmegyével egységben sokrétű lelkipásztori és közösségi tevékenység folyik, megtartják az ünnepeket és őrzik a hagyományokat. Az elmúlt évtől a plébánián teljesít szolgálatot ft. Szöllősi Tibor káplán atya. Templomaink helyet adtak az egyházi jellegű hangversenyeknek, volt hittantábor, zarándoklat Tekijára és Doroszlóra, aktívan működött a Caritas szeretetszolgálat, és ünnepeinkre megjelent a Temerini Harangszó tájékoztató kiadvány is.

László atya bejelentette, hogy mivel a 2017-es év a világ magyarsága számára különös jelentőséggel bír – Magyarország nemzetpolitikai államtitkársága Szent László-évet hirdetett –, plébániatemplomunkban is emlékezéseket és ünnepségeket tartunk, amelyek keretében méltó helyen művészi ábrázolású Szent László és Szent István képet avatunk. Folyamatban van a pasztorális tanács döntése alapján a plébániatemplom tornyán a tönkrement bádogborítás vörösréz borításra történő lecserélésének előkészítése. Ehhez a plébánia az önkormányzattól már kapott bizonyos anyagi támogatást. A plébános atya hálatelt szívvel mondott köszönetet mindazoknak a személyeknek, az önkormányzatnak, iparosoknak, vállalkozóknak, akik az egyházközséget anyagilag, vagy más módon támogatták.