2024. április 24., szerda

A Toplana tizenötmillió dinárral csökkentette adósságát

Az óbecsei községi képviselő-testület tagjai az óév utolsó munkanapján elfogadták a Link FTO vállalat, Vodokanal, Toplana és a Komunalac Közvállalat programját 2017-re.

A Toplana Közvállalat igazgatója, Dejan Vuković kiemelte, hogy a 2016-os turbulenciák ellenére, melyek a Srbijagasszal szemben felhalmozódott adósságokból adódtak, a vállalat számlája 170 napra le lett blokkolva, a közvállalat a működését mégis sok év után először nyereséggel és 15 millió dináros adósságtörlesztéssel zárta.

Vuković elmondta, hogy aláírták az adósság átütemezéséről szóló szerződést a Srbijagas felé, eszerint a kiállított számlák adósságát 12, a kamatot pedig 24 havi részletben törleszthetik. Az adósságtörlés gazdaságos módon való törlesztése céljából a Toplana Közvállalat 2017-ben 50 millió dinár értékben tervez hitelt felvenni.

A Toplana azt tervezi, hogy áttér a hőenergia kiszámításának egy új modelljére. Olyan tarifarendszerről van szó, amely fix és változó költségekből fog állni, ezzel megkönnyítve a fűtés költségeinek törlesztését a lakosoknak.

Az ellenzék szerint a városnak a meleg víz-hálózatot kellene felújítania, az ugyanis idejétmúlt, 30 évnél is régibb, aminek következményeként a rendszerben hatalmas vízveszteségek keletkeznek.

A Toplana problémáiról beszélve Óbecse község polgármestere, Dragan Tošić kiemelte, hogy azok már évekre visszamenőleg léteznek. Kiemelte, hogy Óbecse község nem finanszírozza tovább a közvállalatokat és az adósságaikat, a pénzt inkább befektetésekre fordítják.

A beruházásokról beszélve a községi pénztárból a Toplana 14,8 millió dinárt tervez befektetni 3 projektumba, amelyekre magasabb kormányzati szervektől kérnek majd támogatást.