2024. április 20., szombat

A költségvetés felét beruházásokra költik

Az adai II. helyi közösségben 2017-ben is a szennyvízcsatorna-hálózat építése lesz a legjelentősebb befektetés

Az idén 22 millió dinár lesz az adai II. helyi közösség költségvetése. Varga Elfride helyi közösségi titkár elmondta, hogy mint általában minden évben, a költségvetés felét az idén is infrastrukturális beruházásokra fordítják.

Varga Elfride (Csincsik Zsolt felvétele)

Varga Elfride (Csincsik Zsolt felvétele)

– A 11 millió dinárból 7 milliót fordítanánk a szennyvízhálózat bekötéseinek kiépítésére, vagyis a háztartásoknak a szennyvízcsatornára való rákapcsolására. A közelmúltban a helyi önkormányzat egy újabb 22,5 millió dináros beruházásról szóló szerződést írt alá a szennyvízhálózat kiépítésére. A munkálatok megkezdődtek, amelyek során kiépül a szennyvízcsatorna a teljes Lenin, a Laza Kostić és a Dózsa György utcában, valamint a Karađorđe utca egy részén, illetve a Svetozar Miletić utcában – magyarázta Varga Elfride. –A pályázatokon azonban nem lehet támogatást nyerni a háztartások bekötésére. A helyi közösség ebben tud segíteni a helyi önkormányzatnak, amellyel együttműködve 7 millió dinárt fordítunk a rákapcsolásokra. Így a 2017-es év a bekötésekről fog szólni. További 1,5 millió dinárt tervezünk költeni járdaépítésre. A katolikus plébánia azt szeretné, hogy a II. helyi közösség besegítsen egy-egy járdaszakasz felújításába az adai temetőben, amit mi elfogadtunk. Az 1,5 millió dinárból tehát hozzájárulnánk a temetői járda felújításához is.

Épül a szennyvízhálózat a helyi közösségben (Csincsik Zsolt felvétele)

Épül a szennyvízhálózat a helyi közösségben (Csincsik Zsolt felvétele)

Az összeg felét azonban úgy használjuk fel, mint az elmúlt években, hogy a lakosságnak pályázatot írunk ki, amely alapján biztosítjuk az alapanyagot, a sódert és a cementet annak a háztartásnak, ahol felújítják a régi járdát, vagy teljesen újat építenek. A pályázók megkapják az alapanyagot, és mindenki önerejéből építi meg a járdát a saját háza előtt. A járdaépítésnek ezt a módját már ötödik éve sikeresen gyakoroljuk a helyi közösség területén. Az erre vonatkozó pályázatot várhatóan március végén vagy április elején jelentetjük meg. Emellett azokon az útszakaszokon szeretnénk elvégezni az úttest javítását vagy újraaszfaltozását, ahol a szennyvízcsatorna már le van fektetve. Az idén megközelítőleg 2,5 millió dinárt tervezünk költeni a különböző utak karbantartására. A 2017-es év érdekes lesz több szempontból is. Egyrészt, mert a helyi közösség az idei évtől már nem végzi az utcai világítás karbantartását. Ez a tétel felszabadult, amit a helyi közösségi tanács más célra tud majd felhasználni. Másrészt, a helyi közösség az idei évtől már nem tud közvetlenül donációt folyósítani sem a civil szervezeteknek, sem a sportkluboknak. Ezt csak az önkormányzattal együtt tudja megtenni – nyilatkozta Varga Elfride.

A helyi közösségi titkár elmondta, hogy az idei költségvetés másik felét, vagyis 11 millió dinárt a II. helyi közösség működésére, a kisebb-nagyobb javításokra, valamint a civil szervezetek, a sportegyesületek, illetve az óvoda, a zenede, az általános és a középiskola támogatására költik.