2024. április 19., péntek

„Vedd el a számlát és nyerj!”

Ana Brnabić: A befizetett adó visszakerül a polgárokhoz

Január 1-jén megkezdődött az a nyereményjáték, amellyel a kormány a szürkegazdasággal szeretne leszámolni. A Vedd el a számlát és nyerj! elnevezésű nyereményjátékban, azzal, hogy legalább 10 adómemóriás pénztárgépszámlát beküldenek a polgárok, értékes ajándékokat nyerhetnek: hazai és külföldi utazást, személygépkocsit, vagy belgrádi lakást, a nyereményjátékban legaktívabb önkormányzat pedig ingyenes internet-hozzáférést kap a település központjában.

Ana Brnabić államigazgatási miniszter a Tanjug hírügynökségnek elmondta, az adómemóriás számlák gyűjtése csak egyike azoknak a törekvéseknek, amelyek a szürkegazdaság felszámolására irányulnak, illetve azt próbálják tudatosítani a polgároknál, hogy a befizetett adó visszakerül hozzájuk.

– A kormány az oktató jellegű kampánya mellett számos más intézkedést is foganatosít, hogy felszámolja az illegális kereskedelmet és a nem bejelentett munkát. Az aktivitások egyike az adómemóriás számlák és fizetési elismervények nyereményjátéka, amelyben minden felnőttkorú polgár részt vehet, akinek Szerbia területén bejelentett lakcíme van – áll a kormány közleményében.

Azoknak, akik részt vennének a nyereményjátékban, 2017. január 1-je és március 31-e között 10 olyan számlát, vagy a bankkártyával történő fizetéskor kapott befizetési elismervényt kell összegyűjteniük, amelyen a feltüntetett összeg egyenként meghaladja a 100 dinárt. A polgárok február 1-jétől ingyen adhatják fel az összegyűjtött számlákat a postán, a már előre elkészített borítékokban. Négyhetente tervezik a sorsolást március és április folyamán.

A magas összegű számlák nem élveznek előnyt.

A polgároknak szóló nyereményjátékkal párhuzamosan a községek és a városok is gyűjthetik a számlákat, hiszen a legaktívabb önkormányzat ingyenes internet-hozzáféréshez juthat.