2024. április 25., csütörtök
Szaján

A falun élő nők felzárkóztatása

Közel száz nő vett részt a Szerbiai Kolping Egyesület képzésein – Projektzáró találkozó volt Szajánban

Szerdán a szajáni művelődési ház színháztermében 92 bánáti nő vehette át a Szerbiai Kolping Egyesület szervezésében megtartott képzések befejezését igazoló bizonylatokat. A falun élő nők felzárkóztatását, társadalmi helyzetének javítását célzó projektum október közepén kezdődött és a bizonylatok átadása alkalmából szervezett ünnepséggel zárult Szajánban. Tóth Zoltán, a Szerbiai Kolping Egyesület elnökhelyettese elmondta:

– Október 15-ére, a falun élő nők nemzetközi napjára időzítettük a projektum indítását, amelyet egy felmérés előzött meg több észak-bánáti településen, hogy milyen képzések iránt van legnagyobb érdeklődés a falun élő nők körében. Az elsajátított ismereteket utána kamatoztathatják a hölgyek a mindennapi életben.

A Szerbiai Kolping Egyesület a falusi környezetben élő nők körében Szaján, Padé, Beodra és Csóka településen végzett felmérés alapján állította össze a tanfolyamok programját. Minden tanfolyamon ingyenesen vehettek részt a jelentkezők, legfeljebb utazási költségeik voltak. Legtöbben a házi ápolás iránt érdeklődtek, amelyet Padén szervezetek meg a hölgyek számára.

Amint azt Zdravko Isakov, az újvidéki székhelyű Szerbiai Kolping Egyesület munkatársa elmondta, a megszerzett alapokra tovább lehet építkezni. Újvidékén jövőre szerveznek gyakorlati képzést a házi ápolás iránt érdeklődők számára. A Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztérium támogatja és hitelesíti a képzést, amelynek elvégzése után a nők akár munkát is vállalhatnak az idősgondozás területén.

A varrás iránt érdeklődő nők számára Csókán szerveztek tanfolyamot, amelyen a gépi varrás alapjait sajátíthatták el az ide jelentkező hölgyek. Szajánban fodrásztanfolyamot szerveztek. Beodrán zajlott a dekupázs díszítőtechnika (szalvétatechnika) oktatása. Ez az egyik legkedveltebb kézművestechnika, mivel aránylag egyszerű, és a hozzávalók is könnyen és olcsón beszerezhetők. A dekupázs segítségével díszített különböző tárgyakat a tanfolyam végén humanitárius célokra ajánlották föl.

A szajáni projektzáró találkozón Apró Kornél, a helyi közösség elnöke gratulált a képzéseket sikeresen befejező, tudásukat gyarapító hölgyeknek, és elismerően szólt a 15 éve működő Szerbiai Kolping Egyesület munkájáról.