2024. április 19., péntek

Év végi leltár

Új főtér épül Kishegyesen. Elkészült Bácsfeketehegy központjának rendezési terve. Február végéig kész lesz a községi vízgyár és szennyvízhálózat terve. Új közvállalat alakult és önállósul a szociális központ kishegyesi részlege.

Mozgalmas év volt a 2016-os Kishegyes községben. Szűgyi István, Kishegyes községi képviselő-testületének elnöke arról számolt be lapunknak, hogy voltak időbeli kiesések, de a munka ettől függetlenül zajlott.

Szűgyi István, Kishegyes községi képviselő-testületének elnöke (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István, Kishegyes községi képviselő-testületének elnöke (Lakatos János felvétele)

– A 2016-os év érdekes volt, olyan értelemben, hogy választási évről beszélünk. Ez természetesen az önkormányzat munkájára is rányomta bélyegét. Azt lehet mondani, hogy egy hónappal a választás előtt és után másfél hónapig nem igazán történt érdemleges dolog a községben. Mindemellett a községi képviselő-testület 10 ülést tartott, az új összetételben hetet, a községi tanácsnak pedig 27 ülése volt, az új összetételben 23. Ez is azt mutatja, hogy a kiesés ellenére a munka folyt, és eredmények is születtek. Kiemelném az idei év nagyobb beruházását, a Kishegyes központjában lévő tér kialakítását. A színház előtt elkezdtük egy főtér építését, és az idén egy gorombán 3 millió dináros beruházás történt itt. Ebben az első fázisban a térnek kb. egyharmada készült el. Ezt természetesen szeretnénk folytatni a jövő évben is, és mint az idén, úgy jövőre is pályázni fogunk tartományi eszközökre. Bácsfeketehegyen szintén tervezzük a központ rendezését, a tervek már elkészültek, és a jövő év elején szeretnénk elkezdeni a kivitelezést. Kis község vagyunk, de a kis községeknek is kell rendelkezni szennyvízhálózattal és szennyvíztisztítóval. Két hónappal ezelőtt megbíztuk az újvidéki Vízügyi Intézetet (Hidrozavod), hogy készítse el a szennyvízhálózat és a szennyvíztisztító terveit. A tervek kidolgozása 1 millió dinárba került, és február végére elkészül. Ezután kezdünk pályázni pénzeszközökre, mert a két terv megvalósítása gorombán 6 millió euró. Az önkormányzat saját forrásaiból ezt nem tudja biztosítani, de számítunk tartományi és belgrádi pénzeszközökre. Ígéreteket kaptunk, de míg nem érkeznek meg a beígért eszközök, addig nem merünk igazán örülni neki. Mindenesetre, nagyon bizakodó vagyok – mondta el Szűgyi, majd arról is szólt, hogy 2016-ban egy kiemelt jelentőségű tartományi projektum is elkezdődött a község területén.

– Az idén folytatódott az évtizedekkel korábban megkezdett kanális építése Kula irányából. Az építkezés jól haladt, egészen a vasútig jutottak, a szeghegyi állomásnál.

A jövő évre halasztották a csatorna összekötését a Krivaja folyóval.

A munkálatok tartományi pénzekből valósultak meg, és ez egy tartományi szinten kiemelt beruházás. Remélem, hogy 2017-ben is rendben lesznek a beígért pénzek és munkálatok – fogalmazott az elnök.

Az idén két transzformáció is elindult a községi alapítású intézmények szintjén. Egyrészt létrejött egy új közvállalat, másrészt a szociális központ kishegyesi részlege önállósulni szeretne.

– Igen komoly munka indult el arra vonatkozóan, hogy egy új közvállalatot létesítsünk. Sokan bíráltak bennünket, hogy ez nem fog működni, de meggyőződésem szerint az új közvállalat normálisan és nyereségesen fog dolgozni. Az új közvállalatba beolvadtak a kishegyesi Kis Komunál és a bácsfeketehegyi Eko Komunál kommunális vállalatok. Ha ezek kis vállalatként tudtak jól és nyereségesen működni, akkor nem látom okát, hogy egy új vállalat miért ne tudna sikeres lenni. Természetesen, sok még a kérdés, mert ilyen közvállalat még nem működött a községben. Lesznek gondok, de vagyunk annyira jók és határozottak, hogy ezeket megoldjuk. Ami a szociális központot illeti, a képviselő-testület 2016-ban határozatot hozott, hogy Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjának kishegyesi részlege önállósuljon. Mind szakmailag, mind emberileg megérett erre a helyzet. A képviselő-testület minden erre vonatkozó döntést meghozott, és munkacsoport dolgozik rajta, hogy a megfelelő iratok elkészüljenek. Nem látom az okát annak, hogy a minisztérium ne egyezzen bele ebbe, hiszen sem neki, sem az önkormányzatnak nem fog több pénzbe kerülni, mint eddig – számolt be Szűgyi.