2024. április 24., szerda

Szárma utáni gálaest

Vitkay Kovács Vera arról vall, mi minden fontos, hogy valaki jó énekes legyen
Vitkay Kovács Vera és dr. Temesi Mária

Vitkay Kovács Vera és dr. Temesi Mária

A Vitkay Kovács Veráról elnevezett sikeres nemzetközi énekversenyről a rendezvény utáni napokban beszélgetünk a verseny névadójával, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operájának egykori primadonnájával, nyugalmazott egyetemi tanárnővel és férjével, Vitkay-Kucsera Lászlóval, aki Marta és Florian Balažzsal, a FloriArt Polgári Egyesület fő szervezőivel együtt fáradozott azon, hogy az idén is megvalósuljon ez a komolyzenei rendezvény, amelynek célja a szólóénekes-utánpótlás nevelése.

A művésznő, aki nagyszerű pedagógus, örömmel újságolta a legfontosabbat:

– Dr. Temesi Mária opera-énekesnő, a Magyar Állami Opera nagykövete mondta, soha nem hallott ilyen sok szép hangot, mint ezen a versenyen, amelyen zsűritag volt. Ő különben kiváló egyetemi tanár, aki nagy figyelemmel kíséri diákjainak a fellépését, és segíti karrierjüket. Növendéke, Baracskai Judit kapta a laureát díjat.

László elmondta, első évben 33, tavaly 76, az idén 47 énekes vett részt az újvidéki nemzetközi versenyen. Az idén a verseny megszervezésére a zeneiskolában egy későbbi időpontot kaptak, amelyről bebizonyosodott, hogy nem megfelelő, mert ugyanabban az időben sokféle rendezvényre került sor a városban. Mivel a verseny elodázódott, kevesebben neveztek be Szlovéniából és Horvátországból, ahol az iskola fizeti az útiköltséget. A tanárok már előbb jelentkeztek más rendezvényekre. A FloriArt a pénzgondok ellenére elsősorban a Magyar Nemzeti Tanácsnak, az Isidor Bajić Zeneiskolának, valamint a tartománynak, a városnak, az Újvidék Szállodának köszönhetően színvonalas rendezvényt szervezett. Anyagiak hiányában azonban nem tudtak semmilyen díjat  A SZERETET LELEMÉNYES

A művésznő elmesélte, hogy Tonči Petković zágrábi énektanár két növendékével, Dina Jularićtyal és Roko Radovannal érkezett az újvidéki megmérettetésre. Az énekesek a saját csoportjukban elsők lettek. Nem akartak fellépni az esti gálakoncerten, mert, miután kifizették az utazás és az itt-tartózkodásuk költségeit, nem maradt pénzük. – Emiatt ne legyen gondjuk – mondtam. – Főztem egy nagy lábasban szármát (töltött káposztát), behozom. Így is lett. Megterítettem a zeneiskolában. Szépen megebédeltek, aztán gyönyörűen énekeltek a gálaesten.

Az opera-énekesnő fontosnak tartja, hogy a fiatal énekesek minél sűrűbben lépjenek fel, így a tanárok megismerik őket, ők pedig megtanulják, mit jelent fellépni a színpadon.

– A nemzetközi énekversenyünk lehetőséget kínál a fejlődésre és az ismerkedésre. A megmérettetésen kívül fontos a barátkozás és a véleménycsere énekes-tanár között – vallja a koncerténekes, operaénekes és pedagógus.

 MINDEN SZABADIDŐMBEN ÉNEKELTEM, ZONGORÁZTAM

– Szegénységünk ellenére a szüleim béreltek zongorát, ezért majd hanyatt esetem, amikor utólag megtudtam, hogy a Zeneakadémiát végzett diákjaimnak nem volt hangszerük, amin gyakorolnak, s emiatt sokszor felkészületlenül jöttek. Szigorú tanár voltam, de boldog vagyok, hogy minden diákom, aki kitartott a gyakorlásban, a szakmájában dolgozik: operaénekes, koncerténekes, zenetanár… Nem kaptam nagyon tehetséges diákot, mindegyiket nekem kellett énekessé nevelnem. Ezt azért tudtam, mert engem technikailag rosszul vezettek a tanárok, és sokat dolgoztam magamon. Ezt ajánlottam a diákjaimnak is. Mi, tanárok ugyanis csak azért vagyunk, hogy megmutassuk, mit hogyan kell… A heti két óra kevés, ezért minden attól függ, hogy ki mennyire tudja, akarja magát teljesen a zenének szentelni. Ha az ember művész, privát élete nincs. Szerencsére a férjem megértő partnerem.

Vitkay-Kucsera László, a férj elmondja, gépészmérnök volt a repülőszakon. Tizennyolc évig katonatiszt is, sokáig Szkopjéban, és állandóan kapcsolatban volt a színházzal, operaénekesekkel. A lányukból, Vitkay-Kucsera Ágotából is kiváló operaénekes és pedagógus lett.

Vitkay Kovács Vera drámai szoprán. Mindenhová elsősorban az olasz repertoárt, Verdi és Puccini operáit vitte, teljes szívvel-lélekkel énekelte Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Jerevánban, Oroszországban, Kairóban, Párizsban, Görögországban és másutt.

– Az énekesnek bele kell vinni a lelkét abba a szerepbe, amelyet alakít. A műdalok énekelésekor is fontos átgondolni a dalok szövegét. Nem elég naponta két órát énekelni, kilencet kell, illetve törődni kell a szereppel, sokat olvasni és kutatni a kort, amelyben játszódik a darab.

Együtt a család

Együtt a család

 A TESTI ERŐNLÉT IS FONTOS

Sok évvel ezelőtt olvastam arról, hogy a művésznő a lakásban helyben futással tartja meg az erőnlétet.

– Igen, futottam. Három hétig két és fél percet futottam helyben, két nap szünettel. Aztán emeltem mindig a két és fél percet. Aztán elértem a fél órát, azt elég volt hetente kétszer. Ennek köszönhetően úgy mentem fel a hatodik emeletre, hogy nem is éreztem. Színpadon feküdnöm, mozognom, rohannom kellett, és közben énekelni, ezt kondíció nélkül kivitelezhetetlen. Most is tornázok reggelente. Igaz, hogy az ágyban. Kicsit sérült a térdem egy autóbusz-baleset óta.

Különben a megfázás az énekes legnagyobb ellensége – teszi hozzá. – Vigyázni kell a hangszálakra, amelyek előadás után ki vannak csiszolva. Ezért előadás után mindig sálat tettem a számra, és irány haza!

Vitkay Kovács Vera rengeteg munka, fellépés, számos díj, hatvankét évi szolgálat után végre nyugdíjasként élvezi mindazt, amire eddig nem volt alkalma.

– Kilencig alszom, tornázom, megreggelizem. A szomszédasszonnyal megiszom a kávét, utána bevásárolok, főzök. Ebéd után lepihenek. Este nézem a tévét, vagy hangversenyre, előadásra megyünk a férjemmel. A szilvesztert otthon töltjük kettesben.