2024. április 24., szerda

A képzelet szárnyán

Vékony Lajos gyűjteményes kiállítása a szabadkai Kortárs Galériában

Nagyszerű keramikus-, képző- és szobrászművészünk, Vékony Lajos 70. születésnapja alkalmából gyűjteményes kiállítása nyílt meg a szabadkai Kortárs Galériában csütörtökön este. Az alkotó 50 évi munkásságának keresztmetszetét reprezentáló, A képzelet szárnyán címet viselő, igen változatos, sokrétű művészeti kifejezési lehetőséget tükröző tárlatot a barát és alkotótárs Boros György és a tanítvány, művészettörténész Branimir Kopilović nyitották meg. Mindketten elsősorban az ünnepelt művészi sokoldalúságára hívták fel a figyelmet. Vékony Lajos kerámiatárgyai, szobrai és festményei magas művészi hőfokot, frissességet és korszerűséget tükröznek, formájukkal, színeikkel, az anyag művészi megformálásával egyaránt, mondta Boros György, kiemelve azt is, hogy Szabadka mindig is a keramikusok fellegvára volt, és sajnálkozva azon, hogy mára sajnos alaposan megcsappant a számuk.

Branimir Kopilović a művész kivételes, letisztult kifejezésmódját hangsúlyozta, amely mentes minden fölösleges sallangtól. Vékony Lajos egyértelműen kiemelkedő helyet foglal el művészeti világunkban, mondta, és köszönetét fejezte ki mind feladatvállalásáért, a művészet népszerűsítéséért, mind pedig töretlen, fáradhatatlan pedagógusi munkásságáért.

A megnyitó színvonalát emelte Nagy László Kondor Béláról írt verse Rizsányi Attila megragadó előadásában.

A kiállítás, amelynek megszületéséhez Szabadka városa nyújtott anyagi támogatást, január 15-éig tekinthető meg a Kortárs Galériában, a Raichle Ferenc tér 5. alatt.