2024. április 20., szombat
ÚJ KIADVÁNYUNK

Menedékben

Történetek a szögesdróton innen és túl

Karácsonyra és a Magyar Szó évfordulójára jött ki a nyomdából a Menedékben című 300 oldalas kötet a Magyar Szó Kft. kiadásában. A könyv a magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára jelent meg, és válogatást tartalmaz azokból az írásokból, amelyeket a hat évtized alatt közölt lapunk. Naplót, korábbi titkos dokumentumokat, riportokat, cikkeket és interjúkat tartalmaz a Történetek a szögesdróton innen és túl alcímmel napvilágot látott könyv. Tíz évvel ezelőtt jelent meg a Budapesti tudósítónk jelenti… című, a mostaninál jóval szerényebb kiadvány, amely közvetlenül a forradalom idején megjelent tudósításokat tartalmazza, míg ez a kötet felöleli hatvan év szerzői írásait, természetesen a napi információkat nem. Olykor drámai hangulatú riportokban emlékeznek vissza a menekültek menekülésük körülményeire, vagy a befogadóik mesélnek az ötvenhatos tapasztalataikról.

A könyv címe, a Menedékben arra utal, hogy Ausztria mellett csupán Jugoszlávia felé indulhattak a menekültek – persze ha megúszták élve a magyar határőrség lövéseit és az aknamezőket –, s itt legalább ideiglenesen menedékre lelhettek. Az írások mindegyikének van tehát jugoszláv vonatkozása, leginkább vajdasági is.

Azt hihetné az olvasó, hogy hatalmas mennyiségű anyagból válogathatott a szerkesztő, kiderült viszont, hogy a jugoszláv politikának a forradalom és szabadságharc iránti kezdeti szimpátiáját csakhamar fölülírta a szovjet–jugoszláv jó viszonyban való kölcsönös érdekeltség, és nyilván ezzel magyarázható, hogy ötvenhatot követően évtizedeken át szinte szó sem esett a forradalomról a Magyar Szóban (sem). Csak a rendszerváltás hozott ezen a téren nagy változást.

A kötet tartalmazza Dobrica Ćosić Hét nap Budapesten című, a Magyar Szó által már ötvenhat novemberétől folytatásokban közölt naplóját, valamint Frankovics György szintén terjedelmes írását a korábbi titkos jugoszláv dokumentumok áttekintésével. Ebből az is kiderül, hogy vajon Tito elárulta-e Nagy Imrét, s milyen körülmények között rabolták el.

A továbbiakban számos izgalmas interjúban emlékeznek a szemtanúk, és riportokban idézik föl a menekültek ötvenhatot.

Izgalmas és tartalmas olvasmányt kínál a könyv, így, egy kötetbe foglalva valós képet nyerhet az olvasó a forradalom és szabadságharc lényegéről, tartalmáról, borzalmairól és emberi megnyilvánulásairól, drámai helyzeteiről, annak ellenére, hogy nem tudományos munkákat és adatok sokaságát tartalmazza a kötet.

A könyv hétfőtől 350 dináros áron lesz megvásárolható a Magyar Szó újvidéki, szabadkai és zentai hirdetőosztályán.