2024. április 19., péntek

Az élet napos oldala

Nagyon elgondolkoztam, amikor azt a feladatot kaptam, hogy újévi írást írjak. Milyen legyen? Talán egy kicsit visszatekintő, az év történéseit elemző, talán egy kicsit vidám, sőt vicces, és talán egy kicsit a jövőbe mutató? Ahogy végig gondoltam a dolgokat, rájöttem, hogy az idei év után lehetetlen ilyet írni. De a feladat, az feladat, meg különben is, sírva vigad a magyar, úgyhogy megpróbálom összefoglalni a 2016-os évet.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Logikus sorrendnek tűnik a világpolitika csúcsáról indulni, majd lassan eljutni kicsiny hazánkig. A világra legnagyobb hatással bíró, vagy leginkább rátelepedő hatalom, természetesen az Amerikai Egyesült Államok. Itt nem nehéz vicceset találni, elég ránézni az újonnan megválasztott elnök hajára, csókos szájára és arcának színére. Az már kevésbé vicces, hogy megválasztották elnöknek, de az amerikai nép (vagy tőke) döntött. Nehéz megérteni, hogy miért pont akkor választanak meg egy profitra éhes üzletembert, amikor a szegények és a gazdagok bevétele közti különbség óriási.Utoljára a nagy gazdasági válság idején volt hasonló, de azt követően normalizálódott ez az arány, a mostani válság után viszont nem. Azonban semmi gáz, a milliárdos Trump és kabinetje bizonyára szívügyének fogja tekinteni a kis jövedelmű, amcsi melósok jólétét. A világ többi része is megnyugodhat, az új elnök szerint nincs globális felmelegedés, a környezetszennyezés természetes folyamat és a jövő energiája a kőolaj. Az amerikai fegyveriparnak pedig sikerült ismét a legtöbb fegyvert eladni a világon. Ennyi negatív után kellene egy kis vicces rész is, de nekem megint csak Trump csücsöri szája és a szárnyaló haja jut eszembe.

Az amerikaiak után jöhetnek az oroszok. Az ő elnökük haja nem olyan vicces, mint Trumpé, viszont az idén sikert sikerre halmozott. Legalábbis úgy tűnik, ha az oroszbarát sajtóra hallgatunk. Katonai sikerek Szíriában, Ukrajnában (ahol ott sincsenek!), növekvő világpolitikai befolyás, az érdekszféra kibővülése, modernizálódó hadsereg, stb. A nyugati sajtó szerint viszont agresszió Ukrajnában, segítségnyújtás egy diktátornak Szíriában, szélsőséges pártok támogatása Európában, fenyegető magatartás, ráadásul Putyin egész évben agresszívan nézett, még akkor is, amikor mosolygott. Ezek után nehéz objektívan összegezni, de hajlamos vagyok, hogy hazánk, Szerbia hagyományos oroszbarát magatartását válasszam. Elvégre az oroszok idén muzeális értékű repülőgépeket ajándékoztak hazánknak, mindössze pár millió dollárért!

Aztán itt van az Európai Unió is, ahová egész évben lázasan igyekeztünk. Vagy legalábbis részben igyekeztünk, mert azért Oroszországgal is nagyon jóban voltunk. Tito jobban csinálta ezt az egyensúlyozást, de azért Vučić is igyekszik. Szóval, az uniónak nem volt unalmas éve. 2016-ban erős fogyókórúba kezdett, és sikerült is leadnia egy Nagy-Britanniát. De nem sokáig élvezhette soványságát, mert hamarosan migránsok ülték meg a gyomrát. Közülük néhányan robbantgattak, késelgettek, gázolgattak, szóval igyekeztek terrorista néphagyományokat meghonosítani az unióban is. Ez pedig a szélsőséges jobboldali pártok megerősödéséhez vezetett, vezet, akik az európai parlamentben csücsülve próbálják bomlasztani az Európai Uniót. Szóval, nem volt unalmas éve az uniónak, de az öreg hölgy bája még mindig a régi: fiatalok és kevésbé fiatalok ezreit csábította el hazánkból.

És akkor el is érkeztem pátriánkhoz, Szerbiához. Az idei év csupa jót hozott nekünk. A munkanélküliek száma jelentősen csökkent, ugyanis többségük nyugatra vándorolt. Igaz, már nem csak munkanélküliek migrálnak, de ne legyünk itt statisztikarontók! A nyugdíjak hihetetlen mértékben növekedtek, az elvett 10 százalékból visszaadtak egyet, meg év végén a nyugdíjasok kezébe nyomtak egy ötöst. Szóval, jó irányba haladunk. Ha így folytatjuk, akkor évenként növelik a nyugdíjkorhatárt, 2020 után pedig nyugdíjasnak már csak születni lehet. Az oktatás gondjai megszűnnek, mert nem lesz oktatás, az egészségügyet pedig privatizálni fogják, de a betegbiztosítást továbbra is fizetni kell. Az idei év ominózus vízlecsapolási adója mellé a jövőben be fogják vezetni a levegőbepumpálási, az agyleszívási és „élet el nem vevési” adónemeket is. Szóval haladó szellemben haladunk az unió és Oroszország közé.

Mindezek után nem marad más hátra, mint boldog, reményteli, egészségben és szerencsében gazdag új évet kívánjunk minden olvasónknak! És ne feledjük, az élet napos oldalát saját magunkban és szeretteinkben találjuk, nem pedig a világban zajló cirkuszban.