2024. március 28., csütörtök

Év végi árkorrekciók

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület – Ingyenes lesz az óvoda, egyes kategóriáknak – Január elsejétől életbe lépő határozatokat fogadott el a testület

Tegnap délelőtt tartotta az év utolsó ülését Kishegyes község községi képviselő-testülete. A napirenden mindössze 12 pont szerepelt, főként olyanok, amelyek az egy héttel ezelőtti ülésről kimaradtak, viszont újévtől hatályba kell, hogy lépjenek. Ez nem jelenti azt, hogy jelentős kérdésekről nem tárgyaltak a képviselők, pl. napirenden volt az új községi közvállalat árlistája is. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy bizonyos döntéseket meg kellett hozni, hogy újév után is zavartalanul működhessen az önkormányzat.

A kommunális illetékek egy része megdrágult, egy része nem változott, egy része pedig olcsóbb lett (Lakatos János felvétele)

A kommunális illetékek egy része megdrágult, egy része nem változott, egy része pedig olcsóbb lett (Lakatos János felvétele)

– Ezen az ülésen 12 napirendi pontról tárgyaltunk, a korábbi üléseken ehhez képest sokkal több napirendi pont volt. Arról van szó, hogy év végére maradtak olyan dolgok, amikre a képviselő-testületnek határozatot kell hozni, hogy már január elsejétől hatályba lépjenek. Ezek közül a határozatok közül némely az önkormányzat munkájára, némely pedig az új kommunális közvállalat munkájára vonatkozik – nyilatkozta az ülést követően az elnök, majd arról is szólt, hogy ezen az ülésen a korábbiakhoz képest sok szó volt illetékekről, árakról.

– Határozatot hoztunk a helyi kommunális illetékekről, ezek nélkül a községi önkormányzat nem tud működni. Ezek az illetékek utoljára 2009-ben lettek módosítva, és elmúlt hét év anélkül, hogy korrigáltuk volna őket. Most körbenéztünk a szomszédos községekben, és megnéztük az ő illetékeiket. Próbáltuk ahhoz igazítani, de természetesen figyelembe vettük, hogy Kishegyes egy kisebb község, kisebb a fizetőerő. Épp ezért, a lakosság érdekeit szem előtt tartva, úgy próbáltuk meghatározni ezeket az árakat, hogy mindenkinek megfeleljen. Ugyancsak határozatot hoztunk az adminisztratív illetékekről, ami önkormányzati bevételt jelent, és nélküle nem tud működni az önkormányzat. Határozatot hoztunk a Komunál Kishegyes Közvállalat szolgáltatásainak árjegyzékéről is – mondta el Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy még két határozat született a kommunális közvállalatra vonatkozóan: elfogadták az ügyviteli programját és a munkaügyi szabályzatát. Ezek olyan határozatok, amik nélkül a közvállalat nem tudna működni.

Végezetül az elnök arról is szólt, hogy egy fontos szociális témában is hoztak határozatot: a szociális juttatásban részesülők gyermekeinek az önkormányzat idáig 80 százalékban támogatta az óvodai szolgáltatás költségeit. Az új határozat értelmében az önkormányzat a teljes költségeket magára vállalja, és nem csak a szociális juttatások felhasználóinak gyerekeinél, hanem a 3. és 4. gyermek után is.