2024. április 24., szerda

A Piaf-marche a legjobbak között

Mezei Kinga előadása a 7óra7 legjobb előadásokat felvonultató listájára is felkerült

A 7óra7 újságírói két elismert szakíróval – Urbán Balázzsal és Zappe Lászlóval – karöltve összeállítottak egy 40-es listát az év általuk legfontosabbnak tartott előadásaiból, ezek között pedig megtalálható az Újvidéki Színház és Kosztolányi Dezső Színház Piaf-marche című előadása, és olyan produkciók is, amelyekben vajdasági származású színművészeket is láthatunk.

– Számos kiváló színésznőt láthattunk már az énekesnő szerepében, Piaf-dalokat adva elő a színpadon. De hogy egyszer csak előálljon egy szőke színésznő autentikus és varázslatos Edith Piafként, erre mégsem számít az ember. Márpedig Mezei Kinga nemcsak abban jeleskedik, hogy elénekli (franciául!) az ismert és kevésbé ismert számokat, hanem rendezőként tökéletes előadást is kerített maga köré, Mészáros Gábor, illetve Kőrösi István színészi és Varga Iván zongorán való közreműködésével – olvasható a 7óra7 méltatásában, hangsúlyozva, hogy bár ezt az előadást korábban mutatták be, csak idén tudták megnézni, ám úgy gondolták, hogy pusztán technikai okok miatt nem szeretnék kihagyni, mert minden egyéb szempontból helye van ebben a felsorolásban.

A legjobb előadások közé került a Gyulai Várszínház ifj. Vidnyánszky Attila rendezte III. Richárd című előadása is, amelyben Rivers szerepében a szabadkai Kovács Tamás látható, s ugyancsak Kovács Tamást láthatjuk a színpadon, ezúttal címszereplőként a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Roberto Zucco című előadásában is, amelynek rendezője Horváth Csaba.

– Emlékezetes a címszerepet játszó Kovács Tamás szuggesztív színpadi jelenléte, valamint közös jelenete az anyát alakító László Lilivel – olvasható a 40-es listára kerülés kapcsán a 7óra7 indoklásában, a portál Turbuly Lilla tollából származó kritikában pedig ez áll: „Kovács Tamás szőkesége, a kamaszkort és a férfilétet egyaránt felidéző alkata jó kiindulópont a címszerephez, hiszen itt éppen a külső szépséghez, az angyalarchoz társított elvárások bizonyulnak hamisnak. Roberto Zuccójában van valami animális nemtörődömség. Korlátlansága, szélsőséges szabadságvágya hajtja előre. Úgy öl, ahogy eszik vagy alszik, nem szenvedélyből.”

A budapesti Katona József Színház Dömötör András rendezte Terror című előadása is bekerült a válogatásba, ebben a produkcióban pedig szintén láthatunk vajdasági származású színművészt a horgosi születésű Kovács Lehel személyében, ahogyan az említett színház Bádogdob című Hegymegi Máté rendezte előadásában is szerepel, amely előadás ugyancsak helyet kapott a legjobb 40 előadást felvonultató listában.

A budapesti Radnóti Miklós Színház Iván, a rettenet című (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila) előadásában pedig újvidéki származású színész is szerepel: Molnár Áron.