2024. március 28., csütörtök

Munk Artúr kiskanala

A regényes életű író, orvos előtt tiszteleg a Szabadkai Városi Múzeumban megnyílt nagyszabású irodalmi kiállítás
Hicsik Dóra, Robert Tilly, Gazsó Hargita és Hulló István

Hicsik Dóra, Robert Tilly, Gazsó Hargita és Hulló István

Óriási érdeklődés övezte a Munk Artúr szabadkai írónak, orvosnak szentelt irodalmi kiállítás megnyitóját szerdán este a Szabadkai Városi Múzeumban.

Találó volt Gazsó Hargita muzeológus, a kiállítás szerzője részéről, hogy A nevem Munk, Munk Artúr címet adta a nagyszabású kiállításnak, és a szabadkai James Bondként mutatta be a különleges életutat bejárt írót, orvost. Mint tudjuk, a 130 éve született Munk Artúr Csáth Géza osztálytársa, Kosztolányi iskolatársa volt a szabadkai főgimnáziumban, majd Budapesten orvosi diplomát szerzett. Hajóorvosként dolgozott óceánjárókon. A Carpathia fedélzetén tartózkodott, amikor az a katasztrófát szenvedett Titanic segítségére sietett, orvosként ő is részt vett a hajótöröttek mentésében. Az első világháborúban katonaorvos volt, orosz hadifogságba esett. Amikor 1921-ben visszatért Szabadkára, magánorvosi rendelőt nyitott, a szegényeket ingyen gyógyította, sok szabadkai emlékezetében élénken él, hogy szülei, nagyszülei milyen tisztelettel emlegették jótevőjüket, Munk doktor urat. Kalandos élete során Párizsban találkozott Ady Endrével, Szibériában az orosz cárral… A repülő Vucsidol társszerzőjéről, a Köszönöm addig is..., a Hinterland, A nagy káder, a Bácskai lakodalom írójáról e kiállításmegnyitón az is bebizonyosodott, hogy igen jó festő is volt.

Mint Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója a megnyitón kiemelte: összefogás eredményeként jött létre a kiállítás, ez az első közös tárlatuk Topolya Község Múzeumával, a támogatók között kiemelhető a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint önkormányzatok, vállalkozók, magánszemélyek is hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez. Hicsik Dóra könyvtáros egyebek között arról beszélt, hogy Szabadka tele van csodákkal, és ezek egyike az, hogy Munk Artúr is évtizedeken át itt élt és nyomot hagyott a város kulturális arculatán. A megnyitón beszélt Robert Tilly is, aki A repülő Vucsidolt lefordította szerb és horvát nyelvre. Gazsó Hargita pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt időszakban vele együtt munkálkodtak e kiállítás létrejöttéért, mások mellett a megnyitón közreműködő Kucsov Borisz és Hajdú Tamás színművészeknek, hogy ilyen jól ráhangolódtak a James Bondos alapkoncepcióra. Gazsó Hargita felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig gyűjtik a Munk Artúrral kapcsolatos anyagot. A közönségnek alkalma volt megismerkedni Munk unokáival, az Újvidéken élő Aleksandra Hessével és a Szlovéniából a megnyitóra érkezett dr. Stella Munkkal, akik most is kölcsönadtak több tárgyat e kiállításra, például azt az ezüst kiskanalat, amelyet Munk Artúr korán elhalt szüleitől örökölt, és egész életében mindig mindenhova magával vitt.

Nyitókép: Hicsik Dóra, Robert Tilly, Gazsó Hargita és Hulló István