2024. április 24., szerda

Átadták Nagybecskerek Város Díját

Várady Tibor akadémikus és Surányi László sportlövő is elismerésben részesült

Akadémikusok, olimpiai bajnokok, sportorvosok, kiváló vállalkozások képviselői vették át tegnap – a hagyományos újévi fogadás keretében – Nagybecskerek Város 2016-os évi díját.

Az idén öt egyén és két közösség képviselője részesült ebben a nagy elismerésben. A díjat Čedomir Janjić polgármester és Oliver Mitrović, a városi képviselő-testület elnöke adta át Várady Tibornak, Vasilije Krestićnek, Radmila Petrinnek, Surányi Lászlónak és Živanko Radovančevnak, rajtuk kívül a nagybecskereki Helyőrség és a Gomex kereskedelmi vállalat is elismerésben részesült.
Várady Tibor akadémikus, a nemzetközi magánjog egyik szaktekintélye, aki több külföldi egyetemen tart előadásokat, öt nyelven. Több mint 250 tudományos munkája jelent meg, főleg a nemzetközi magánjog, nemzetközi döntőbíróság és kisebbségi jogok terén, 2003. óta rendes tagja a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiának. Az elismerést a jogtudományok fejlesztése terén kifejtett munkájáért, az ország sikeres jogi képviseletéért a nemzetközi perekben, valamint a Nagybecskerek Városnak ajándékozott értékes levéltári anyag és hagyaték miatt ítélték oda.
– Nagyon jólesik ez a díj. Azért is, mert sokfelé éltem az életem során, de mindig becskerekinek tartottam magamat, és becskerekinek tartom magamat most is. S valamiképpen most ezekben az években vissza is térek Becskerekhez. A nagyapám és az apám irattárán keresztül ismét közel kerül, és ismét látni próbálom és látni igyekszem ezt a várost, az életet. Nagyon érdekes, hogy abból a világból is nagyon sok fölfedezést teszek. Szóval ide tartozom – nyilatkozta Várady Tibor.
Vasilije Krestić professzor nem Nagybecskereken született, de munkásságának bizonyos része ehhez a városhoz kötötte. A laudáció szerint az elismerést a kapitális tudományos munkásságáért kapta, a szerb nemzeti történelem kutatása terén kifejtett tudományos és közéleti munkájáért, valamint a szerb nemzet egységéért tett erőfeszítéseiért, jótevői és adományozói tevékenységéért.
Radmila Petrin sportorvos is elismerésben részesült. A nagybecskereki sportorvosi rendelőben, melynek alapítása az ő nevéhez fűződik, évente 4500 sportolót vizsgálnak meg 90 klubból.
Surányi László sportlövő az idén Rióban megtartott paralimpián arany- és ezüstérmes lett. Törökbecsén él, de a nagybecskereki sportklub tagja. A sportlövő a selejtezőben megdöntötte a paralimpia csúcsát. Tíz év után ez volt az első olimpiai érem az ország céllövői számára. Ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a fogyatékkal élők még nagyobb számban keressék a kitörési lehetőséget a sportban.
– Számomra ez mindenképpen nagy elismerés, és erőt fog adni, hogy a továbbiakban is folytassam ezt a sportot, amit annyira szeretek. A 2017-es év ebből a szempontból, hogy úgy mondjam, egy kicsit „lassúbb” lesz: világkupák várnak rám, valamint az Európa-bajnokság – nyilatkozta.
Živanko Radovančevot még 1974-ben kinevezték a nagybecskereki Mlekoprodukt tejgyár igazgatójának, de mindmáig a vállalatban maradt. Miután a tejgyár a francia Degremon társaság többségi tulajdonába került, az új tulajdonos megtartotta a gyár vezetésének élén. A Nagybecskereki Helyőrség a 2016-os felszabadulás napja alkalmából szervezett nagybecskereki központi ünnepség sikeres megszervezéséért kapta el a Város Díját. A Gomex kereskedelmi vállalat egy kiskereskedelmi vállalatból fejlődött ki két évtized alatt, és már túllépett Vajdaság határain is, miközben a cég a város művelődési életét is támogatja.