2024. április 18., csütörtök

Magyarország hetedik éve csökkenti államadósságát

Jövőre a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol

Magyarország hetedik éve tartósan csökkenteni tudja az államadósságát, az idei finanszírozás rendívül sikeres volt, az év végére az államadósság GDP-hez mért aránya várhatóan 74 százalék alá esik – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Barcza Györggyel, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Varga Mihály (jobbról) és Barcza György (Fotó: MTI)

Varga Mihály (jobbról) és Barcza György (Fotó: MTI)

Varga Mihály és Barcza György elmondta: a jövő évi bruttó finanszírozási igény 7844 milliárd forint lesz, amiből 1166 milliárd forint friss hitelfelvételt jelent, a maradék 6678 milliárd forint a lejáró tartozások megújítását szolgálja.

Jövőre a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, így az áfabevételek miatt sem kell aggódni – mondta. Hozzátette, hogy együttesen 80 milliárdot vihet el a költségvetéstől az áfacsökkentés, a tej, tojás és baromfitermékek, valamint az éttermi szolgáltatások és az internet áfájának mérséklése.

A miniszter kiemelte: a kedvező hozamkörnyezet lehetőséget ad arra, hogy a paksi orosz hitelt is piaci feltételek mellett tudja majd az ország finanszírozni, élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy Magyarország, ha akar, bármikor előtörleszthet. Ezzel kapcsolatban döntés egyelőre nincs, de 2017-ben már lehet, hiszen eddig jelentős összeget sem vettünk igénybe a hitelkeretből – mondta.

Varga Mihály közölte, hogy jövő márciusig még piacon lehet a letelepedési kötvény, az első negyedév után a konstrukció a jelenlegi formában kikerül a rendszerből, a felülvizsgálata most van napirenden.

A földárverésekből befolyó összeget arra fordította az állam, hogy részben a tervezettnél kisebb államkötvény-kibocsátást hajtson végre, másrészt visszavásároljon olyan magasabb hozamú papírokat, melyeket korábban bocsátottak ki – közölte a miniszter.

Varga Mihály kiemelte: a tervek szerint az adósságráta további mérséklődésével az ország sérülékenysége is csökken, mert egyre inkább a hazai megtakarítások lesznek a finanszírozás forrásai. A deviza részarány további csökkentését kell elérni úgy, hogy 2020-ra 20 százalék alatt legyen a mostani 25 százalékkal szemben – mondta.