2024. április 20., szombat

Pucérlélek

Davie, a zentai fotóművész önálló kiállítása

Január 3-án este hat órától, a zentai Művelődési Ház kiállítótermében rendezik meg Davie (Nagy Abonyi Dávid), fiatal zentai fotóművész önálló kiállítását.

Davie lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az idei kiállításának a megnyitójára ellátogatók, amikor beléptek a kiállítóterembe, nemcsak azt tapasztalták, hogy egy zentai fiatalember szinte a semmiből összehozott egy kiállítást, hanem azt is, hogy egy teljesen új személyiséget is létrehozott.

– Volt egy Nagy Abonyi Dávid, aki életének nehézségei és különböző társadalmi hatások miatt nem tudott kiteljesedni, s bármennyire is törekedett rá, nem tudott önmaga lenni – ecsetelte, s hozzátette, hogy mindig is benne volt az a művészi késztetés, hogy ő ki tudjon törni, de nem tudott megnyilvánulni. Amikor pedig eldöntötte, hogy vége van az élete adott szakaszának, akkor olyan közeget szándékozott létrehozni, amelyben boldognak érzi magát, s így született meg Davie, s a képeken az ő lelkivilágát látják.

Minden Magyarkanizsán, egy sminkes asztal felfedezésével kezdődött, s ennek fiókjaiban a régi rongyokkal és régi játékokkal – mesélte, s hozzátette, hogy vasárnap délutánonként bezárkózott ebbe a szobába, kinyitotta a sminkes asztal tükreit és átalakult, s lényegében már kisgyermekként Davie-vé vált. A január harmadikai tárlat egyébként három különböző témából áll össze: az egyik falon megjelennek az érzelmek, a másikon pedig Davie, ugyanis ezen csak róla lesznek fotók, s ezeken keresztül a közönség is talán jobban beleláthat a lelkébe. A harmadik téma pedig a kiállítás nevét is viselő pucér lélek.

Davie szerint ez leginkább talán a gátlások levetkőztetéséhez köthető, s a harmadik falra kihelyezett fotókkal, installációkkal ezt szeretné elérni. A kiállításmegnyitó egyébként egy performance-szal kezdődik majd, a tárlatot pedig Lőrincz Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője nyitja meg.