2024. április 19., péntek

A fény ünnepe a zsinagógában

Tegnap este az újvidéki zsinagógában hanuka ünnepének alkalmából szimbolikusan gyertyát gyújtottak, majd bemutattak egy musicalt, melynek alapja a Józsefről és testvéreiről szóló bibliai történet. Az eseményen jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Alona Fisher-Kamm, Izrael szerbiai nagykövete, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, valamint Boris Kopilović, az újvidéki Zsidó Hitközség alelnöke. 

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ilyenkor többek között a makkabeusok görögök feletti győzelmére, továbbá a jeruzsálemi szentély megtisztítására és annak újbóli felavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek.

Miloš Vučević polgármester hangsúlyozta, hogy kiváló együttműködés alakult ki Újvidék város és a szerbiai izraeli nagykövetség között. Elmondása szerint ez is a székváros multikulturális jellegét hivatott jelképezni.
Alona Fisher-Kamm nagykövet asszony rövid felszólalásában arra emlékeztetett, hogy a hanuka, azaz a fény ünnepe, valamint a karácsony időbeli közelsége a tolerancia üzenetét hordozza.