2024. április 19., péntek

Fénylánc Tóthfaluban

A téli napforduló idején, december 21-én a tóthfaluiak fényünneppel várják a karácsonyt.

A Kárpát-medencei magyarok sorsának jobbra fordulásáért ilyenkor számos helyen gyújtják meg a máglyát az anyaországban és azon kívül, a fény újjászületését ünneplik ezen a napon, hiszen ekkortól kezdve újra hosszabbodnak a nappalok. Ebbe az akcióba kapcsolódik be minden évben Tóthfalu. Az idei már az ötödik alkalom, hogy a helybeliek és a vendégek a falu központjában lévő parkban zsíros kenyér, forralt bor és mézes pálinka kóstolgatásával, rövid kultúrműsor keretében együtt töltik az év leghosszabb estéjének egy részét. Ilyenkor a falu apraja-nagyja egy emberként lélegzik, a Rákóczi Szövetség fiataljai végzik el az előzetes munka nagy részét, helybeliek készítik a test- és lélekmelengetőt, bögrével és egy-egy fadarabbal érkeznek a helyszínre, amit az este hatkor lángra lobbanó József Attila-i tűzre dobnak.

Szerda este felléptek a tóthfalui gyermeknéptánccsoport tagjai betlehemes játékkal, és a Felsőhegyről érkezett Rekovics család az apuka vezetésével autentikus regölést mutatott be a publikum nagy ámulatára.

A mostani ünnepséget megelőzően rajzpályázatot is kiírtak Emese álma címmel, amelynek legjobbjait ez alkalommal díjazta a Rákóczi Szövetség. A rajzpályázatra közel 40 munka érkezett Tóthfaluból, Oromhegyesről, Oromról, Hajdújárásról, Horgosról, Völgyesről és Péterrévéről.

Faragó Zoltán szervező elmondta, örömmel tölti el, hogy most is nagyon jól sikerült a rendezvény, minden helybelit megmozgatott és összefogott, amellett a kisdiákok is bemutatták tudásukat.

– A Rákóczi Szövetség és a Dextra média támogatásával közel 3500 dinár értékű ajándékcsomagot tudtunk összeállítani. A vendégeket, kíváncsiskodókat szeretetvendégségben részesítettük, melynek keretében húsz kenyérből zsíros kenyeret, illetve 70 liter forralt bort és 15 liter teát osztottunk szét. Hagyományteremtő rendezvényünkkel az a célunk, hogy még összekovácsoltabb legyen az amúgy is egymást segítő közösségünk.