2024. március 29., péntek

A kis tudósok, eljövendő szakembereink

A Közgazdasági–Mérnöki Menedzsment Karon (FIMEK) ünnepélyesen átadták a díjakat a legsikeresebb vajdasági diákoknak, tanároknak, mentoroknak és iskoláknak a Vajdasági Informatika Napok rendezvényen való részvételükért.
Ez a program egyébként a 2009/2010-es tanévtől kezdve folyamatosan valósul meg az Újvidéki Tudomány–Technológia–Informatikai Fejlesztési Központtal való együttműködés keretében. Célja az informatikának a fejlesztése a vajdasági iskolákban, az új technológiák népszerűsítése az iskolai és iskolán kívüli aktivitásokban. A számos díj mellett a legsikeresebb iskolának átadták a Prof. dr. Stjepan Han-plakettet.
Az ünnepséget Nyilas Mihály tartományi alelnök, valamint prof. dr. Mirjana Carić, prof. dr. Dragan Soleša, a kar dékánja és prof. dr. Slobodan Popov, az Újvidéki Tudomány–Technológia–Informatikai Fejlesztési Központ alelnöke nyitotta meg.
A 2016. évi Stjepan Pan-plakettet a nagykikindai Đura Jakšić iskola kapta. Az ötletes iskolai weboldalért a nagybecskereki Josif Marinković műszaki iskola részesült díjban. Az interaktív táblákkal való munkáért a nagykikindai Đura Jakšić Általános Iskola érdemelte ki a díjat. Az oktatási szoftverek adatbázisa felújításának munkájáért Miroslava Mihajlovićot, a nagykikindai Đura Jakšić Általános Iskola tanulóját jutalmazták meg, Siniša Ćulafićot, a gaji Miša Stojković Általános Iskolából, valamint a magyarcsernyei Arany János Általános Iskolát. Az interaktív táblákkal való munkájáért díjat kapott dr. Gordana Rackov, a nagykikindai Szent Száva Általános Iskolából és dr. Tijana Augustinov a palánkai Vuk Karadžić iskolából. A szakmai továbbképzés megvalósításáért a zombori Dositej Obradović Általános Iskolát az oktatói szoftverekért, a tantárgyankénti színvonalas bemutatásért Milan Dragosavacot, a nagykikindai Đura Jakšić Általános Iskolából, Suzana Milojkovot, a gaji Miša Stojković iskolát és a jasenovói Đorđe Maletić Általános Iskolát díjazták. Többek között az újításaiért kapott jutalmat a kátyi Mark Isakov és Đorđe Ostojić a Đura Jakšić iskolából, mentoruk, Jasmina Jerković, valamint díjban részesült Apró Fanni, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Iskola tanulója.
Tőle megtudtuk, hogy egy nemzetközi informatikaversenyen vett részt, hologramot készített Pihe Tamarával, aki szintén nyolcadikos. Stúdióban vették fel a hologramhoz a videót. Fanni összeszerkesztette és elkészítette a prizmát. Jutalmul a diplomán kívül többek között akkumulátort kapott, Vastag Attila fizikatanár pedig, aki segített neki, webkamerát.
A filmekben a nem megvalósítható dolgokat hologramként kivetítenek, szerintem ez a jövőben sokfelé fog előfordulni, tévéként is lehet használni. Térben még megfogható.
Ez a fénytörésről szól, ahogy a fény a prizmán megtörik és egy képet vetít ki nekünk.