2024. március 28., csütörtök

Jövőre új igazgatók a közvállalatok élén

Goran Knežević: Szerbia gazdaságának legnagyobb lehetősége a kis és közepes cégek fejlesztésében rejlik

Újév után azonnal kiírják a pályázatokat a közvállalati igazgatói tisztségekre – jelentette ki tegnap évzáró sajtótájékoztatóján Goran Knežević gazdasági miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szaktárca tájékoztatta a kormányt a szektorban uralkodó helyzetről, valamint arról, hogy a közvállalatokról szóló törvény értelmében kötelesek kiírni a pályázatokat. A lehető legrövidebb időn belül intézkednek, már megválasztották a káderbizottságot.

STRATÉGIAI PARTNERT KERESNEK A BORI BÁNYÁNAK

Knežević kijelentete: pillanatnyilag több cég elemzi a Bor bányászati és kohászati vállalatot, hogy az állam minél előbb stratégiai partnert tudjon találni, mint ahogyan a smederevói vasművek esetében tette. Az állam egy előre kidolgozott átszervezési terv alapján rendezte a helyzetet a bori cégben, lehetővé tette, hogy jelen legyen a piacon és eleget tehessen anyagi kötelezettségeinek. A Bor nem védett vállalat, rendszeresen folyósítja a béreket és törleszti adósságait. Az állam tehát keresi a stratégiai partnert, sokakkal tárgyal, nem árul zsákban macskát.

MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A GALENIKA PRIVATIZÁLÁSÁNAK HATÁRIDEJÉT

A gazdasági miniszter közlése szerint további három hónappal meghosszabbították a Galenika magánosításával kapcsolatos tárgyalásokat. A dolgok jó irányban haladnak, csupán bizonyos technikai problémák megoldása maradt hátra. A bankokkal való megbeszélések elhúzódhatnak, de remélhető, hogy a megszabott határidőben lezárják az eljárást.

SZÁZÖTVENEZER ÚJ MUNKAHELY A VÁLLALKOZÁSOK ÉVTIZEDÉBEN

Goran Knežević megállapítása szerint Szerbia gazdaságának legnagyobb lehetősége a kis és közepes cégek fejlesztésében rejlik, ezeket hathatósan támogatni fogják, így a következő évtizedben 150.000 új munkahely nyílhat. 2017-ben 16,6 milliárd dinárt fordítanak erre a célra, ebből 4,5 milliárd vissza nem térítendő támogatás lesz.

Nagy figyelmet fordítanak a beruházásokra is, a külföldi befektetők jelentős engedményekre számíthatnak, de állami segítséget kapnak a hazai beruházók is.