2024. április 19., péntek

A jótékonyság nem ismer határokat

Kocséri vállalkozók karácsonyi meglepetése a bácsfeketehegyi óvodának

Bácsfeketehegy és a magyarországi Kocsér testvér-települési kapcsolatban áll egymással. Ez a kapcsolat nem csak a papíron él, amit a kocséri vállalkozók karácsonyi meglepetés akciója is bizonyít. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy több, mint egy évtizede tartanak fenn baráti kapcsolatot, két éve pedig testvér-települési megállapodást írtak alá.

Az ajándékozók és a megajándékozottak (Lakatos János felvétele)

Az ajándékozók és a megajándékozottak (Lakatos János felvétele)

– Folyamatosan voltak kulturális- és sporttalálkozók, ami azt jelenti, hogy a civil egyesületek a politikai vezetőség nélkül is megkeresték egymást. Ezt emeltük magasabb szintre a testvér-települési szerződéssel, és az együttműködés állandó folyamattá vált. A szüreti ünnepségen is itt volt a kocséri küldöttség, amelyben vállalkozók is voltak. Az óvodába is ellátogattak, és látták, hogy a látogatás mellett másra is lenne igény. Ezt követően szerveztek gyűjtést a bácsfeketehegyi óvoda számára. És most, karácsony előtt egy nagyon szép ajándékkal lepték meg az óvodát. Azt gondolom, hogy példaértékűvé vált az együttműködés, és ez az ajándék oda került, ahová kellett – nyilatkozta Bojtos, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség is igyekszik segíteni az óvodát, de az eszközei korlátozottak. Sikerült rendbe tenni a játszótereket, támogatják a rendezvényeiket is.

Kocsérnak 1800 lakosa van és Pest megyében található, mondta el lapunak Bodnár András polgármester, aki a vállalkozók küldöttségével érkezett Bácsfeketehegyre. Az út autóval 2,5 óra, de ez nem jelent akadályt testvér-települési kapcsolta előtt.

– Évente többször is ellátogatunk egymáshoz, és az ősz folyamán is itt jártunk a szüreti napon. Volt velünk egy vállalkozó is, és miután meglátogattuk az itteni óvodát, ő úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot a vállalkozó barátaival, és megpróbál annyi pénzt összegyűjteni, hogy karácsonyra meglepjük az óvodát. Összesen 6 vállalkozó szállt be ebbe az akcióba, és 140 ezer forintot gyűjtöttek össze – számolt be a polgármester, majd arról is szólt, hogy rendszeresen szerveznek hasonló akciókat, pl. erdélyi testvértelepülésükre is visznek ajándékot minden évben.

Az óvoda számára igazi meglepetés volt az ajándék, árulta el Kőműves Gizella, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója.

– Már régebb óta van kapcsolatunk a kocséri kolléganőkkel, a kocséri vállalkozókat pedig az ősz során volt alkalmunk megismerni. Ekkor pattanhatott ki az ötlet is, hogy segítsenek valamilyen formában a bácsfeketehegyi óvodának. Mint minden más intézménynek, nekünk is folyamatosan segítségre van szükségünk, mert az anyagi kereteinkbe nem fér bele minden, amit mi szeretnénk. A most kapott 140 ezer forintot szőnyegvásárlásra fogjuk fordítani – mondta el az igazgató.