2024. április 16., kedd

Barbara társai átmentek a hazugságvizsgálaton

Az eltűnt zentai lány társaságában lévő két fiút ma hallgatta ki a rendőrség

Hiteles vallomást tett az a két középiskolás fiatalember, akik a november 25-én este eltűnt Vitéz Barbara, 15 éves tanulólány társaságában voltak a zentai Tisza hídon, ahonnan a lány a folyóba esett és nyomtalanul eltűnt. Ma (szerdán) a zentai rendőrállomáson a nyomozók a szülők jelenlétében poligráfot, azaz hazugságvizsgáló detektort is igénybe véve hallgatták ki a két fiút Barbara vízbeesésének a körülményeiről. Vallomásuk kulcsfontosságú lehet a szárnyra kelt híresztelések, találgatások és félrevezető információk eloszlatásában.

A poligráfos vizsgálatot már a tragédiát követő napokban szerették volna megejteni, de a minden valószínűség szerint vízbe fulladt lány társaságában volt két fiú közül az egyik a tragikus eset után kórházba került. Időközben a fiút elbocsátották a zentai kórházból, és a rendőrségnek alkalma nyílt lefolytatni a hazugságdetektorral kiegészített meghallgatást.

A nyomozásban részt vevő hivatalos személyekhez közel álló forrásból származó információk szerint, nem kérdéses, hogy a két 17 éves fiatalember a tragédia éjszakáján Barbara társaságában tartózkodott. A fiatalok előre eltervezték, hogy találkoznak, és a hídra mennek sétálni. A hazugságdetektoros vizsgálat alátámasztani látszik, hogy a két fiú nem tervezett semmiféle erőszakos cselekményt a lánnyal szemben. Ezért nem valószínűsíthető, hogy Barbarát valamelyikük szándékosan lökte volna a Tiszába.

A polirgráf adatait elemző személy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy véletlen baleset történt, ami a tragédiával végződött. Adatközlőnk szerint véletlenül meglökhették egymást a fiatalok, aminek következtében Barbara a jeges vízbe esett és megfulladt. A műszerek adatai alapján kizártnak tartják, hogy a szerencsétlenül járt lány rosszindulatú vagy erőszakos cselekmény áldozatává vált.

A november végi tragikus éjszakán, a történtek után a két fiatalembert már kihallgatta a rendőrség, akkor is a szüleik táraságában, és akkor is egybehangzóan állították, hogy a lány megcsúszott és azt követően esett bele a Tiszába. A mostani poligráfos vizsgálatra azért volt szükség, hogy kizárják az esetleges ellentmondásokat a cselekmények két részvevője és szemtanúja vallomásából. Ha gyanú felmerül a vallomások hitelességét illetően, akkor azt ilyen esetben alaposabb vizsgálatnak vetik alá és szükség szerint más irányba is nyomozást kezdeményezzenek, de erre úgy tűnik Barbara esetében nem lesz szükség.

A hazugságdetektoros vizsgálat nem számít perdöntőnek a nyomozásban, de a szakembereket hozzásegítheti a döntések meghozatalához, befolyásolhatja a nyomozás fő irányát, és nem utolsó sorban, nagyban hozzájárul a kételyek eloszlatáshoz Barbara sorsát, eltűnését illetően, ami élénken foglalkoztatja a közvéleményt. Annyira, hogy egyes felelőtlen egyének már névtelen levelet dobtak a lányukat elveszítő szülők postaládájába. A kedélyeket felborzoló levél szerzőjét keresi a rendőrség.

A szerdai kihallgatást követően az eltűnt lány keresése még inkább a Tiszára fókuszálódik, ebben élen jár a zentai Tisza Mentőcsapat Baranyi Nándor vezetésével. A mentőcsapat a napokban folytatja a vízbeesett lány keresését. Az eddigi vizuális, felszíni kutatást háromdimenziós szonár alkalmazásával egészítik ki. Az ultrahangos keresőkészüléket az ópázovai Reka Regata Egyesület adta kölcsön használatra a Tisza Mentőcsapatnak. A Tisza Mentőcsapat a készülék segítségével átvizsgálja a Zenta alatti folyószakaszt, abban a reményben, hogy megtalálják a nagy valószínűséggel vízbefulladt Barbara holttestét.