2024. március 29., péntek

Karácsonyi hétvége Kishegyesen

Új próbatermet kaptak a néptáncosok – Hagyományokról, szokásokról szólt az idei karácsonyi műsor – Köszöntötték a nyugdíjba vonuló könyvtárigazgatót

Kishegyesen ez a hétvége a karácsonyról szólt, a szombatot és a vasárnapot is karácsonyi hangulatú történések töltötték ki.

A falu karácsonyfájának díszítése (Lakatos János felvétele)

A falu karácsonyfájának díszítése (Lakatos János felvétele)

Az események sora a falu karácsonyfájának a díszítésével kezdődött, amit a helyi közösség koordinált. Ezúttal angyalka díszek készültek csuhéból, valamint tobozdíszek. Az előkészületekben és a fa díszítésében részt vett a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület, a Kishegyesi Nyugdíjas-egyesület, a Nők Kishegyesi Fórumának kreatív kézműves köre, valamint a Dália kézimunkacsoport. A karácsonyfa díszítésével egyidejűleg került sor egy új próbaterem felavatására is, Mohácsi Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke adta át rendeltetésének. A terem kapcsán Mohácsi elmondta, hogy egy régi problémára sikerült megoldást találni.

– A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptánccsoportjainak, szakosztályainak mindig problémát okozott a felkészülés a téli időszakban. Van egy gyönyörű színháztermünk, de télen a fűtés nehezen oldható meg, ezért nem lehet a színpadon próbálni. Eddig is biztosítottunk a néptáncosoknak fűtött próbatermet, de a padló nem volt alkalmas, mivel nem rendelkezett megfelelő burkolattal. Most sikerült ezt a problémát is orvosolni, a régi szövetkezeti otthon egy termét felújítottuk, és a jövőben a téli hónapokban megfelel majd néptáncpróbákra. Új padlót kapott, szigeteltük, bemeszeltük, és új világítás lett felszerelve – mondta el a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a néptáncosok teljes mértékben megérdemelték ezt a termet, mert bárhol a Kárpát-medencében méltón képviselik Kishegyest, és megállják a helyüket. Úgy érzem, hogy a helyi közösségnek segítségükre kell lennie a munkájukban – fogalmazott Mohácsi.

A karácsonyi forgatag vasárnap délután a karácsonyi vásárral folytatódott. Számos kézműves portékát kínáltak a civil szervezetek és a lelkes helyiek, a helyi közösség pedig forró teával és forralt borral vendégelt meg mindenkit. A téli vásáron került sor a negyedik ádventi gyertya meggyújtására, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség kishegyesi női és ifjúsági fóruma is itt tartotta meg jótékonysági gyűjtését. A polgárok adományait pénteken fogják kiosztani a rászorulók között.

A karácsonyi műsor csúcspontja és egyben befejezése volt a művelődési egyesület hagyományos karácsonyi műsora, mely ezúttal a Babonáink dédszüleink idejéből címet viselte, és értelemszerűen a régi karácsonyi hagyományokat, szokásokat dolgozta fel. A műsorban felléptek a művelődési egyesület néptánccsoportjai, asszonykórusa és színjátszócsoportja, valamint a Csalóka zenekar.

A karácsonyi műsor keretében Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke köszöntötte Vörös Juliannát, a Kishegyesi Könyvtár igazgatóját és művelődési szervezőt, aki decemberben nyugdíjba vonult. Linka megköszönte Vörös több évtizedes kitartó munkáját és fáradozásait, és mindazt, amit a kishegyesi művelődési életért tett.