2024. április 20., szombat

Betlehemezők találkozója Hertelendyfalván

A karácsonyra készülődnek a dél-bánáti magyarok is

A legnagyobb közösségi esemény ilyenkor a karácsonyi szokások és betlehemes játékok elnevezésű találkozó, amelynek szombaton a hertelendyfalvi Testvériség–Egység Általános Iskola adott otthont. Az egybegyűlteket Halász Béla református püspök és Pastyik Róbert pancsovai plébános köszöntötte. A rendezvényt Salamon Géza, az MNT Oktatási Bizottságának alelnöke nyitotta meg.

Dél-Bánátban nem sok településen van még magyar tannyelvű oktatás. Talán ezért is külön lelkesedéssel készülnek a betlehemes találkozókra. Ezenkívül még csak egy magyarokat érintő esemény van arrafelé: a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek szemléje. Az MNT mindkettőt a kiemelkedő jelentőségű rendezvények közé sorolta. Mint Salamon Géza elmondta, a tanév megkezdése óta a gyerekek, de a felnőttek is, készülnek ezekre a rendezvényekre.

A versecieket nem csupán Dél-Bánátban ismerik

A versecieket nem csupán Dél-Bánátban ismerik

Az idei, XX. Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozójának a megszervezését a fejértelepiek lemondták, és a Dél Pacsirtái gyermekkórus és barátaik vállalták át. Nem könnyű manapság, különösen szórványban, ápolni a hagyományokat, rendezvényeket szervezni. De, mint Győrfi Sándor, a gyerekkórus vezetője mondja, „a fonalat tartani kell”. Mint mondja, a huszadik találkozó nem sokban különbözik a korábbiaktól. Egyforma örömmel szerepelnek gyerekek és felnőttek egyaránt, a szeretet ünnepére készülve mindenki helyet talál magának.    

A rendezvény megtartása körüli bonyodalmak miatt a találkozóra a szokásosnál kevesebb csoport jött el, ezúttal kilenc csoport jelentkezett be. A korábbi években előfordult, hogy többen is voltunk, mert egyházak és iskolák is készültek. Most ez, sajnos, elmaradt. De így is, Istennek hála, elég sok gyerek van itt, akik részesei lehetnek ennek az ünnepvárásnak. A felnőttek úgyszintén – mondta Lőcsei Ilona, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület titkára.

Városban élnek, de a verseci betlehemezőket nemcsak Dél-Bánátban ismerik. Csorba Laci bácsi írásai szerint gyakorolják, és minden évben felújítjuk. Csak hiányzik az utánpótlás.

– A betlehemest próbáljuk házakhoz is elvinni, hogy maradjon, éljen is tovább, köztünk, a magyarság közt. Sajnos, kevés már az a család, de azért akadnak emberek, akik nagyon szívesen hívnak és várnak bennünket. Sőt meg is siratják az este a szép énekeket, hallottuk Lantos Ilonától, a verseci Betlehemes csoport felkészítőjétől.

A rendezvénynek harmadszor volt házigazdája Hertelendyfalva. A következő találkozót Torontálvásárhelyen tartják.