2024. április 23., kedd

A bácsfeketehegyiek karácsonya

Lovagkeresztet kapott Pál Károly – Több mint száz fellépője volt a karácsonyi műsornak
Pál Károly átveszi a kitüntetést Pintér Attilától

Pál Károly átveszi a kitüntetést Pintér Attilától

Szombaton este a Feketics Művelődési Egyesület karácsonyi műsorán zsúfolásig megtelt a bácsfeketehegyi színházterem. Vendégként többek között jelen volt dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Kern Imre és Juhász Attila, a VMSZ államtitkárai, Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, a kishegyesi önkormányzat elöljárói és Bácsfeketehegy testvértelepüléseinek képviselői. A rangos vendégek látogatásának oka az volt, hogy a műsort megelőzően dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Pál Károlyt, a Feketics Művelődési Egyesület tiszteletbeli elnökét és a VMSZ korábbi ügyvezető alelnökét.

Ez a kitüntetés nem szorul semmiféle indoklásra, fogalmazott az átadás során a nagykövet, hiszen Pál Károly mögött több évtizedes politikai és kulturális tevékenység áll. Pintér azt kívánta a kitüntetettnek, hogy még sokáig tevékenykedjen a vajdasági és a bácsfeketehegyi magyar közösségért. Ez a kitüntetés az elmúlt 4 évtizedről szól – mondta Pál Károly köszönőbeszédében. A díjat megköszönte a családjának is, mindenkinek, akivel együtt dolgozott, és azoknak is, akik folytatják a megkezdett munkát.

A kitüntetés átadását követően került sor a Feketics Művelődési Egyesület karácsonyi és egyben évzáró műsorára. Sárközi István, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hogy ezen mindazt bemutatták, amivel az egyesület szakcsoportjai egész évben foglalkoztak.

A Nevenincs színjátszócsoport műsorszáma

A Nevenincs színjátszócsoport műsorszáma

– Felléptek nagyon fiatal hegedűsök, akik csak egy-két éve hegedülnek, és a néptáncosok, akik a szüreti napok óta 20 új viseletet kaptak. Itt volt a tamburazenekar, a versmondóink, akik a legkisebbektől egészen a Radnóti-díjas Hajvert Ákosig szerepeltek. A műsorba bevontuk a Nikola Đurković Általános Iskola Nevenincs színjátszócsoportját, és a teljes műsort karácsonyi hangulatban adtuk elő. Konferálás nem volt állandóan, csak néhány műsorszám után, így adtunk egy bizonyos folytonosságot ennek a tematikus műsornak – számolt be Sárközi, majd arról is szólt, hogy a karácsonyi műsornak, mint minden évben, az idén is volt jótékonysági része. Ez alkalommal a műsor önkéntes adományokból származó bevételét az autóbalesetet szenvedett, bácsfeketehegyi Dorkó Dianna szemműtétjére adományozzák.

A műsort követően a művelődési egyesület forró teával és forralt borral vendégelte meg a közönséget a színház előtt.