2024. április 23., kedd

Bolyais diák nyert Budapesten

A horgosi Szabó Imre egyetlen határon túli versenyzőként győzött a történelemversenyen

Szabó Imre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium másodikos horgosi diákja nyerte meg a magyarországi Fidelitas ifjúsági szervezet által megrendezett történelemversenyt. Az Éld át a történelmet! nevet viselő vetélkedő témája az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából: Magyarország a Kreml árnyékában – Az 1956-os forradalom és nemzetközi háttere 1953–1956 volt. A verseny döntőjét december 9-én tartották meg Budapesten a Terror Háza Múzeumban.

Szabó Imre (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Szabó Imre (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Szabó Imre elmondta, hogy ez egy kétfordulós egyéni vetélkedő volt, amelynek november végén lebonyolított online fordulójában a regisztrációt követően egy tesztsort kellett kitölteniük megadott idő alatt, és a legjobban teljesítők jutottak a döntőbe.

– Az első fordulóban csaknem 150 középiskolás vett részt Magyarországról és határon túli középiskolákból, és a 10 döntőbe jutott között én voltam az egyetlen határon túli diák. A Terror Háza Múzeumban megtartott döntőben először egy gyorsasági vetélkedőn vettünk részt, ahol a leggyorsabb versenyző válaszolhatott a feltett kérdésre, majd prezentációkat tartottunk öt percben. A prezentációkhoz előre megadták a választható témákat és az ajánlott irodalmat a felkészüléshez. Az én felkészítő tanárom Basa György történész, iskolánk történelemtanára volt, akinek a segítségével két délvidéki ’56-os hőst mutattam be, Szabó Józsefet és dr. Rajki Mártont. A prezentáció összeállításánál nagyban támaszkodtam a tanár úr egyik könyvére, továbbá az interneten is sokat kutakodtam. A verseny győzteseként a diploma mellé egy új típusú iPhone-t kaptam ajándékba, továbbá azt, hogy az egész osztályomat elvihetem a Nemzeti Színház egyik előadására – számolt be a fiú.

Szabó Imre kérdésünkre elmondta, hogy felkészítő tanárával hetente külön szakkörön szélesítik tudását, ugyanis történelemből emelt szintű érettségit szeretne tenni:

– A történelem nagyon fontos az életemben, és habár jelenleg matematika szakon tanulok, a jövőmet a történelem fogja meghatározni. Leginkább a XX. század érdekel, valamint az ókori Róma. Kisgyermek korom óta foglalkoztat a történelem, a családfámat is kutatom, mindig történelmi témában olvasok, ilyen jellegű dokumentumfilmeket nézek és hanganyagokat is hallgatok. Ez előtt a verseny előtt is hallgattam ’56-os eredeti hanganyagokat, melyek nagyon jól jöttek, mert több kérdésre is azoknak köszönhetően tudtam válaszolni.