2024. április 20., szombat

A fogyasztói rendszer csapdájában

A Kosztolányi Dezső Színházban 22-én mutatják be a Kapitalizmus című előadást Zlatko Paković rendezésében

A Kosztolányi Dezső Színház, a Kapitalizmus című Geometriai sorrendben ábrázolva alcímű produkciójának bemutatójára csütörtökön, 22-én kerül sor. Az előadás szerzője és rendezője Zlatko Paković, a sajtótájékoztatón a következőket mondta el:

– Ez az egyik legkomplexebb téma, amivel eddig foglalkoztam. Nagy öröm számomra, hogy a KDSZ színészeivel vihettem színpadra. A kapitalizmus az a rendszer, amiben élünk, ezt a rendszert erőltetik ránk, úgy tanuljuk, hogy a demokráciát fejleszti és az emberi jogokra épít. Azonban ez teljes ellentétben áll a valósággal és a tényekkel. A világ soha nem volt ennyire gazdag anyagi javakban, más téren pedig ennyire szegény. A kapitalizmus főleg etikai rendszer, de életünk minden pórusába beivódik és valójában szemben áll az erkölccsel. Ennélfogva nagyon összetett. A látszat egyik ékes példája, hogy a kapitalizmus hogyan viszonyul a színházhoz. Amikor az alcímben azt mondjuk, hogy geometriai sorrendben ábrázolva, ezzel Baruch Spinózára utalunk, aki egy alapos könyvet írt az európai civilizációról Etika címmel. A lényeg, hogy odajutottunk: mindent meg lehet venni és fogyasztani. Az eszme helyett a fogyasztásra került a hangsúly. A megközelítőleg kétezer év óriási fejlődést hozott a technika területén, de a morál szempontjából elenyésző a fejlődés – hallottuk Zlatko Pakovićtól.

Az előadás témája kapcsán a szereplők, Nagyabonyi Emese, Demeter Helga, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Molnár Zoltán is kifejtették gondolataikat. Nagyabonyi Emese egy mondatot emelt ki az előadásból:

– A kapitalizmus az anyák ajkán kicsorduló altató – ez a mondat számomra a legfontosabb, a legkedvesebb, ugyanakkor a legfájdalmasabb, mert kifejezi azt, ahogyan ez a rendszer akaratlanul is belekúszik a családok életébe – hallottuk Nagyabonyi Emesétől.

A Kapitalizmus dramaturgja: Gyarmati Kata. Zeneszerző: Mezei Szilárd. Zenei korrepetitor: Milan Boca. Mozgás: Kiss Anikó.