2024. március 29., péntek

Ne etessük a hattyúkat!

Ismét terjed a madárinfluenza – Tartsuk távol magunkat és a baromfit a vízimadaraktól! – Emberre nem veszélyes a H5N8 jelzésű vírus

– Ne etessük a hattyúkat! – üzenik a Természetvédelmi Intézet szakemberei, mivel az elmúlt hetekben tucatnyinál is több hattyú pusztult el madárinfluenza-fertőzésben. A korábbi évek madárinfluenza-járványaival szemben a jelenleg a vízimadarak és a házi szárnyasok tömeges elhullását okozó H5N8 vírus nem okoz megbetegedést az emlősállatokban, így az emberre sem veszélyes.

A bütykös hattyúk a madárinfluenza terjesztői és áldozatai (Fotó: Gergely József)

A bütykös hattyúk a madárinfluenza terjesztői és áldozatai (Fotó: Gergely József)

A Tartományi Természetvédelmi Intézetben naponta csöng a telefon, Vajdaság különböző pontjairól érkeznek bejelentések újabb és újabb elpusztult vízimadarakról. A madárinfluenza kétségkívül jelen van környezetünkben, már két hónappal ezelőtt fertőzésveszélyes területté nyilvánították a magyar határral érintkező vajdasági községeket tíz kilométer mélységig, mivel északi baromfifarmokon is jelentkezett a madárinfluenza.
Ahol megjelenik a H5N8 vírus, a teljes baromfiállományt elpusztítja, éppen ezért a vírus első jeleire azonnal likvidálják a teljes állományt, fertőtlenítik a területet, így próbálva megakadályozni a további terjedését más farmokra és a háztáji baromfira.
A madárinfluenza vajdasági terjedésével és a szükséges preventív intézkedésekkel kapcsolatban Marko Tucakovtól, a Tartományi Természetvédelmi Intézet biológusától kértünk tájékoztatót. A szakember elmondta, hogy az első fertőzött madarakat, hét elhullott bütykös hattyút november 29-én találták meg a kaboli (Kovilj) rétben. A madarakat az újvidéki Állategészségügyi Tudományos Intézetbe vitték, ahol kimutatták bennük a H5N8 madárinfluenza vírust.

ZÁRT HELYEN KELL TARTANI A BAROMFIT
Időközben a Kabol–Péterváradi Rét Speciális Természeti Rezervátumban tíz fölé emelkedett az elpusztult hattyúk száma.

Simoncsik Szilvia biológus naponta bejárja a Sóskopót  (Fotó: Gergely József)

Simoncsik Szilvia biológus naponta bejárja a Sóskopót (Fotó: Gergely József)

Hajdújáráson a Ludasi-tóban a főút közelében is találtak egy elpusztult bütykös hattyút, amelyet ugyancsak Újvidékre küldtek elemzésre. Bácsföldvárnál a DTD csatornában láttak vízimadártetemeket. Legtöbb vízimadarat, vadlibatetemeket a Törökbecse határában elterülő Sóskopó Speciális Természeti Rezervátumban regisztráltak.
– Az elmúlt két hétben összesen 15 elhullott bütykös hattyút találtunk a kaboli (Kovilj) rétben, a hely közel van Kabolhoz, ezért a Mezőgazdasági Minisztérium állatorvosi igazgatósága már két ízben figyelmeztette a kaboli polgárokat, hogy tartsák bezárva a baromfit. A felszólításnak mind a mai napig nem volt foganatja, továbbra is kicsapják a tyúkokat, kacsákat és libákat legelni a környező rétbe. Meg vannak győződve róla, hogy a hattyúk nem influenzától, hanem valamilyen környezetszennyezéstől pusztultak el.
A Tartományi Természetvédelmi Intézetből is azt a felhívást intéztük a hírközlő szervek révén a lakossághoz, hogy a fertőzötté nyilvánított területeken tartsák bezárva a házi szárnyasokat. A szabadban érintkezhetnek a vízi madarakkal, amelyek hordozói lehetnek a H5N8 vírusnak, és a vadmadaraktól nagy valószínűséggel elkaphatják a betegséget, amely a baromfira végzetes.
Újvidéken a Duna partján és másutt is nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében a hattyúk etetése. Erre külön felhívtuk a figyelmet, tartózkodjanak a hattyúk etetésétől, találnak azok elegendő táplálékot, amellyel át tudják vészelni a telet.

Ha beteg vagy elhullott vízimadarat találunk, ne nyúljunk hozzá (Fotó: Gergely József)

Ha beteg vagy elhullott vízimadarat találunk, ne nyúljunk hozzá (Fotó: Gergely József)

Vajdaság egyes részeiben a területileg illetékes vadászfelügyelők már betiltották a vízimadarak, a vadkacsák és vadlibák vadászatát. A vadászat megzavarja a telelő vadkacsákat és vadlibákat, a felriasztott madarak nagyobb területen szóródnak szét és még jobban terítik, szétviszik a vírust az olyan vidékekre is, ahol esetleg korábban még nem volt jelen a fertőzés. A tilalmat sürgősen ki kellene terjeszteni tartományunk egész területére a vadászidény végéig, február 28-áig. A jelek ugyanis azt mutatják, hogy idén ősszel és télen a vízimadarak, főleg a hattyúk, vadlibák és vadkacsák jelentős része fertőzött, hordozhatja a H5N8 vírust, ami könnyen bekerülhet a háztáji gazdaságokba és a baromfifarmokra.
Hétfőn jelentették, hogy a Bácskai csatorna dunai torkolatánál, ami közel van Újvidékhez, két hattyútetem van a vízen. Itt egész télen nagy csapatban időznek, telelnek a bütykös hattyúk. Az Állategészségügyi Tudományos Intézet munkatársai erre a helyszínre is kiszálltak és összeszedték a tetemeket. Ezen kívül a DTD csatornán Bácsföldvárnál is madártetemeket láttak a vízen.

A madárinfluenza tüneteit mutató vadliba (Fotó: Gergely József)

A madárinfluenza tüneteit mutató vadliba (Fotó: Gergely József)

A legtöbb, mintegy félszáz madártetemről a Sóskopóról számoltak be a madarász kollégák. Az Állategészségügyi Tudományos Intézet itt is mintákat gyűjtött, egy vetési lúd vírusgyanús, de további tetemek bevizsgálása van még hátra.
Nincs szükség pánikkeltésre, de a megelőző intézkedésekre szükség van. Intézetünk már kérte a Mezőgazdasági Minisztériumot, hogy hozza meg a szükséges óvintézkedéseket, de mind ezidáig süket fülekre találtunk. Csak azt tudjuk tanácsolni a polgároknak, hogy ne kerüljenek közvetlen kapcsolatban a vízi madarakkal, sirályokkal, récékkel, hattyúkkal, ne etessék őket. Az emberre ártalmatlan a vírus, de az ember is hordozójává válhat – mondta Tucakov.

A LEGTÖBB MADÁR A SÓSKOPÓN PUSZTUL EL
A legtöbb elhullott vadlibát, vadkacsát és egyéb vízimadarat a Törökbecsétől keletre fekvő területen találtak. A Sóskopó Speciális Természeti rezervátum biológusa, Simoncsik Szilvia rendszeresen járja a terepet:
– A védett területünkön még az elmúlt napokban is 6000–7000 daru és több ezer vadliba és vadkacsa tartózkodott. A vadászegyesület vadőrével rendszeresen bejárjuk a Sóskopó környékét. Az itt pihenő és áttelelő vízimadártömegből mindig van elhullás, de az idén ősszel feltűnően sok elpusztult vadlibát, vetési ludat és nagyliliket találtunk.

A Sóskopó jegén már csak csont- és tollmaradványok utalnak a tragédiára (Fotó: Gergely József)

A Sóskopó jegén már csak csont- és tollmaradványok utalnak a tragédiára (Fotó: Gergely József)

A madárinfluenza sajnos megtizedeli a vízi szárnyasokat, sok védett és ritka madár is áldozatul esik a betegségnek. A darvak között nem tapasztaltunk nagyobb számú pusztulást, számuk fokozatosan csökken, az erősödő fagyok arra késztetik őket, hogy tovább vonuljanak Dél felé.
Mivel a megtalált madártetemek nagy része már oszlásnak indult, a ragadozó madarak és emlősök, a rókák és sakálok nagy részüket felfalták. Az Állategészségügyi Tudományos Intézet munkatársaival 19 vadliba tetemét tudtuk begyűjteni, és ezeket elvitték megsemmisítésre. Eddig száz százalékban nem igazolódott be, hogy a Sóskpón elhullott vadlibák madárinfluenzában pusztultak el, bár az egy bevizsgált libatetem gyanús volt, de az illetékes laboratórium ezt nem erősítette meg – mondta a biológus.
Mindazok a polgárok, akik a folyók, tavak, vagy csatornák vizén, vagy azok környékén elpusztult vízimadár tetemére bukkannak, azt jelezzék a Tartományi Természetvédelmi Intézetnek.