2024. március 29., péntek

„...minden lesz, csak nem megszokott!”

Jövőre 50 éves lesz a Középiskolások Művészeti Vetélkedője!

Sokan vagyunk, akik évről évre izgatottan várjuk a Középiskolások Művészeti vetélkedőjét; a szín- és filmművészetit Zentán, a népművészetit Temerinben – és persze mindenekelőtt az óbecsei döntőt, koncertet és gálaműsort.

Szilagyi Miklos (Fotó: Szerda Zsófia)

Szilagyi Miklos (Fotó: Szerda Zsófia)

A nagybetűs Tavaszt! Mindegyik alkalom tömény eksztázis – révület és varázs. A soron következő pedig attól válik még izgalmasabbá, hogy a rendezvény 50. születésnapját ünnepeljük jövő áprilisban. Bevallom, megőrülök az izgalomtól, annyira várom már! Kétnapos, kibővített tartalmú KSZFV, extrákkal megtűzdelt KNV, Óbecsén pedig szintén rendkívül izgalmas plusztartalmak, KMV-fotótárlat az előző 50 évről, KMV-monográfia, meglepetés-zenekarok a szombat esti koncerten… pazar kilátások! Felkértük a rendezvény szervezőbizottságának elnökét, Szilágyi Miklóst, hogy áruljon el nekünk részleteket is a jubiláris KMV-ről.

Jövő tavasszal 50 éves lesz a Középiskolások Művészeti Vetélkedője! Az utóbbi időben szinte évről évre akad valami újdonság és meglepetés a vetélkedő háza táján; az 50.-re mi mindennel lepik meg a szervezők a versengő diákokat és a többi érdeklődőt?
– Az ötvenedik KMV minden lesz, csak nem megszokott! Rendkívül rendhagyó vetélkedőt tervezünk. Rendezvény rendezvényt fog érni áprilisban, megpróbáljuk a lehetetlent – az ötven év KMV-jét úgy bemutatni, hogy az fiatalnak és idősnek egyaránt izgalmas legyen. Jövőre olyat szeretnénk adni a vajdasági magyar kultúrának, ami maradandó lesz és mindenképp emlékezetes. Úgy érezzük, hogy a KMV összes résztvevőjének (az 50 év résztvevőinek!) rendezvényei lesznek ezek, és hogy mindenki boldogan fog visszatekinteni a múltra.
A KSZFV mitől lesz rendhagyó?
– Kétnapos lesz! Igen, annyira sok a versenyző, akkora mennyiségű előadás és film volt az elmúlt években, hogy most szeretnénk egy kétnapos rendezvényt szervezni. Azon kívül, hogy pénteken is és szombaton is versenynap lesz, pénteken egy különleges gálát is szeretnénk szervezni, ahol az egykori KMV-sek fognak fellépni egy-egy verssel, drámai monológgal. A KSZFV másik különlegessége az lesz, hogy Zentára is tervezünk egy rendhagyó KMV-bulit, amire eddig még nem volt példa! Mindenképpen izgalmas KSZFV elé nézünk.
A KNV-n is lesznek vendégművészek is, ha jól tudom…
– Igen, úgy, ahogy a többi rendezvény esetében is, itt is készülünk egy kis csemegével.

A KNV különlegessége az, hogy a vetélkedő után mindig lehet táncházat tervezni, mert a zenészek is és a táncosok is ott vannak a helyszínen. Ezt szeretnénk jövőre megerősíteni, és egy komoly táncházat álmodtunk meg, amit egy zenés-táncos est fog megelőzni, melyről most folynak az egyeztetések. Olyan ismert és elismert zenészeket, énekeseket szeretnénk meghívni, akik egykor versenyeztek a KNV-n.
A leginkább várva várt óbecsei gálán mire számíthatunk? Nagyon kíváncsi vagyok a szombat esti koncertre is, főleg a meghívott zenekarokra – de ezen túl mit terveztek még? Pénteken este? És maguk a vetélkedők esetében?
– Először is tudni kell, hogy idén is lesz vetélkedő. (nevet) Tehát nem csak megemlékezünk, versenyzünk is. Új kategóriával nem fog bővülni idén a KMV, viszont arra számítunk, hogy további létszámnövekedés várható a legutóbb új kategóriaként megjelenő slam poetry versenyszámban. Biztos vagyok benne, hogy a KMV hagyományos vasárnapi gálaműsora sem lesz annyira hagyományos, több meglepetéssel készülünk. A koncertekről igazából még csak szervezői szinten beszélgetünk, mivel meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, melyeket anyagilag kibír a KMV, ugyanakkor sok embert mozgatnak meg. A KMV-koncert számunkra mindig is az igényes zenéről szólt, és ez idén is így lesz, természetesen tekintettel arra, hogy mit hallgatnak és szeretnek a középiskolások, mivel ez az ő bulijuk.

Az előző évek fellépőihez képest (Supernem, Subscribe, PASO, Eyesburn, ZAA, Lóci játszik stb.) nem fog alább menni a minőség, ezt megígérhetem.
KMV-fotókiállítás? Jubileumi KMV-monográfia? Ezekről mit árulhatsz el máris?
– KMV-fotókiállítás. Számomra ez az egyik legjobban várt megmozdulás jövőre. 50 év fotói, írók, zenészek, színészek, tévés bemondók, beleborzongok, ha csak rágondolok. Igazi kordokumentum lesz. Jó néhány fotót már átnéztem – annyi, mára már igazán sikeres és elismert művész található egy-egy képen, hogy az már megható. Néha már azt kérdezzük egymástól, létezik olyan vajdasági magyar művész, aki nem volt KMV-s? Úgy érzem, ezek a fotók nagyon jól tükrözik a KMV létjogosultságát, és jól be fogják mutatni a mai középiskolásoknak, miért is fontos ugródeszka a KMV. Itt meg kell említenem, hogy a fotókiállításon főleg Dormán László fotóriporter, újságíró képeiből fogunk szemezgetni, aki több mint harminc évig fotózta a KMV-t. Hihetetlen gyűjteménye van, és örülök, hogy néhány darabját mi is be tudjuk majd mutatni.
A másik nagy tervünk a következő évre a KMV-monográfia. Már több éve megszületett az ötlet, hogy igazán nagy szükség van arra, hogy összefoglaljuk, mi történt a KMV-vel ötven év alatt. Háborúk, kommunizmus, bombázás 99-ben, semmi nem tudott véget vetni ennek a „fránya” kezdeményezésnek.

A KMV nem hagyta magát, sem az idő, sem az emberek, sem a változások nem tudták megszüntetni. Nagy szerencsénk volt, hogy minden egykori és mostani szervezőt meg tudtunk szólaltatni interjúk formájában, és tesszük ezt majd tanárokkal, újságírókkal, olyanokkal, akik sokat kaptak a KMV-től, és olyanokkal is, akik sokat adtak a KMV-nek. Nem történelemkönyv lesz ez, érzéseket, emlékeket fog közvetíteni a monográfia, sok-sok képpel és korabeli újságcikkekkel. Megpróbálunk több alkotásnak is helyet találni a könyvben. Ennek bemutatója a központi rendezvényen lesz Óbecsén.
Szerinted hol tart ma a KMV? Hogyan látod az eddig megtett útját? Jövővíziód van-e vele kapcsolatban?
– Szerintem a KMV ma, igaz, modern köntösbe bújtatva, ugyanott tart, ahol legszebb éveiben volt. A korszerű vívmányoknak köszönhetően jelen van ott is, ahol eddig nem volt. Sűrűn osztunk meg bejegyzéseket a közösségi oldalakon, reklámvideókat készítünk, honlapunk van, és e-mailen is elérhetőek vagyunk. A technikai vívmányokat célszerűen használjuk, ami által közvetlenebbé tettük a kommunikációt a tanárokkal, a diákokkal, a szülőkkel.
A KMV pedig továbbra is az a tér maradt, ahol a kategóriák sokszínűségének köszönhetően mindenki bemutatkozhat, nyitott és befogadó, közösséget teremtő és ápoló. A KMV jó értelemben vett fesztivállá vált, ahol a tehetséget és a művészetet ünnepeljük minden évben.