2024. április 20., szombat
MAGYARKANIZSA

Internetező idősek

A héten tették le záróvizsgájukat és vehették át oklevelüket azok az 55 éven felüli magyarkanizsaiak, akik részt vettek az október vége óta tartó számítástechnikai tanfolyamon. A harmincórásra tervezett tanmenet heti háromszori találkozó során valósult meg a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben, a KárpátHáló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért Egyesület, valamint a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. támogatásával, Magyari Attila mérnök-oktató vezetésével.

Búzás Hedvig oktatásszervező elmondta, hogy a magyarországi partnerintézménytől kapták a lehetőséget és a felkérést, hogy itteni hallgatóknak tegyék teljesen ingyenessé ezt a harmincórás képzést. Mivel 15 férőhellyel rendelkezik a számítógépes tantermük, így ekkora létszámot  tudtak fogadni, bár jelentkező lett volna bőven. Kilencvenhét 55 évnél idősebb magyarkanizsai jelentkezett, hogy bevezessék őket a számítógépes ismeretek alapjaiba.

A képzés résztvevői és a szervezők (Puskás Károly felvétele)

A képzés résztvevői és a szervezők (Puskás Károly felvétele)

– A túljelentkezés okot ad arra, hogy további képzéseket szervezzünk, de ezt csak a jövő évre tudjuk tervezni. További csoportokat tudunk indítani, de ingyenessé csak akkor tehetjük, ha pályázatokat nyerünk.

Itt olyan alapvető dolgokat sajátítottak el a „tanulók” mint a bekapcsolás, a mappa- és fájllétrehozás, internetezés, szövegszerkesztés.

Dr. Madarász Sándortól, a KárpátHáló elnökétől megtudtuk, hogy két éve a Magyarországon és a határon túl élő barátaikkal úgy látták, lenne mit tenni az idős korosztályért, főleg olyan tekintetben, hogy segítsék őket az aktív életmódban, és összehozzák őket a fiatal generációval, mert rengeteg olyan tapasztalattal és tudással rendelkeznek az idősek, amit át kell adniuk a fiataloknak, ezért hoztak létre egy civil egyesületet.

– Úgy gondoltuk, hogy az időseket támogató szervezeteket össze kellene fogni egy olyan együttműködési szerveződésbe, ami kellőképpen tudná segíteni az időseket, ezért jött létre az egyesületünk.

A veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. anyagiakban nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ingyenesen vehessenek részt a képzésen a nagytaták és nagymamák. A tulajdonos, Varga István elmondta, az vezérelte őket, hogy csaknem húsz éve, amikor először szerveztek hasonló képzést Magyarországon, világossá vált, hogy nagy az érdeklődés az effajta tanfolyam iránt. Azóta, amikor lehetőségük van, az ügy mellé állnak.

A tanfolyam résztvevői élvezettel ültek a számítógép elé. Hogy kit mi motivált a beiratkozásra, Sarnyai Gizellától érdeklődtünk, akinek a gyermekei külföldön élnek.

– Elsősorban az vezérelt, hogy a mai világban számítógép és internet nélkül lehet élni, de minek. Sokat segített ez a tanfolyam, egészen az alapoktól kezdtük a tudnivalók elsajátítását, az előadónak nagyon nagy türelme volt hozzánk. A gyerekeinkkel és az unokáinkkal való könnyebb kapcsolattartás végett számomra nagyon fontos az internethasználat, ami jelentősen megkönnyíti a mindennapos kommunikációnkat, még ha mérföldekre vannak is tőlünk.

A résztvevők az Oktker-Nodus jóvoltából látogatási igazolást kaptak, mivel ez a képzés Magyarországon akkreditált.