2024. április 23., kedd

Biblia és ökológia

Szerdán este a Zentai Alkotóházban ismét izgalmas ismeretterjesztő előadást tartott dr. Reisinger János budapesti irodalomtörténész Bibliai jövendölések az ökológiai válságról címmel.

A bibliai jövendölések témájában ez volt a negyedik előadás, előtte az iszlámról, Európáról és az Egyesült Államokról szóló jövendöléseket vizsgáltuk. Ezúttal pedig a földünk leépüléséről, az ökoszisztéma összeomlásáról és az emberi történelem drámai körülmények között lezajló végjátékáról esett szó. Külön hangsúlyozva, hogy reménységhez juthatnak mindazok, akik erre felkészülnek, elfogadják Krisztus segítségét, és az elpecsételtek közé jutnak, azaz oltalom alá helyeztetnek.

Ézsaiás próféta jövendöléseiből indultunk ki, akinek könyve különösen bővelkedik olyan kijelentésekben, melyek a mai állapotokra vonatkoznak. Ő csaknem három évezreddel ezelőtt élt, a talaj, a víz, a levegő etc. viszont körülbelül mindössze száz éve kerültek komoly veszélybe, igazán drasztikussá pedig cca. negyven éve vált a folyamat; noha az ipari forradalom és a technikai robbanás óta ez a fenyegetés realitássá vált. Ha a mai fogyasztói társadalom üzenetét dekódoljuk, akkor az körülbelül így hangzik: a nyersanyagot mielőbb alakítsuk át hulladékká! Mindeközben a bolygó jelentős része vízhiánnyal küzd, a szmog 10–20 kilométernyi burkot képez a föld körül. Globális felmelegedés, földrengések, cunamik, a tengerek élővilágának kipusztulása… csak néhány példa a „látványosabb” tünetek közül. Ahogyan Vörösmarty is mondta: „Az ember fáj a földnek.” Valóban be kell látnunk: az emberiség zsákutcába került. Alapvető tendenciája a pénzhajhászás, mindenekelőtt a profit növelése érdekli – a jövőbe immár nem tekint. (Nem mer? Vagy nem érdekli?)

Az est folyamán Ézsaiás, Hóseás és Habakuk próféták jövendölései mellett kitértünk az Újszövetség szövegeire is, ezen belül elsősorban János Jelenéseire, melynek megrázó része a hét utolsó csapás leírása, melyet olvasva és „dekódolva” a csüggedés és remény egyszerre kerít hatalmába bennünket. Az emberi immunrendszer leépülése, a tenger- és édesvizek elszennyeződése, éhínség és szomjúság a bolygón, globális felmelegedés, mindent elborító sötétség – aztán pedig jön maga az Ítélet. Eljutunk olyan következtetésekig, hogy nem az összefogás menti meg végül a világot, hanem Krisztus menti meg azokat, akik hisznek Őbenne. És hogy ezt a világot nem is lehet megmenteni – talán nem is kell, olyan, mint a korhadó fa. Van-e az Ember számára remény? A Biblia erre is választ ad, ha figyelmesen és nyitott szívvel olvasod.