2024. április 24., szerda

Törökbecse fizette ki a legtöbb közbeszerzési kártérítést

A bánáti település mellett Óbecse, Zenta, Temerin és Szenttamás eljárásait vizsgálva kiderült, hogy 2011 óta csak ez utóbbi önkormányzat nem okozott ily módon kárt a büdzsének

Öt vizsgált vajdasági település közül közbeszerzési szabálytalanságok és törvényszegések miatt az utóbbi hat évben a köztársasági közbeszerzési jogvédő bizottság döntése alapján a legtöbb kártérítést Törökbecsének kellett kifizetnie, míg a szenttamási költségvetésnek erre egy dinárt sem kellett költenie – derült ki a mojbecej.rs portal friss elemzéséből.

Éveken át épült a bocsári kápolna (Fotó: Fehér Rózsa)

Éveken át épült a bocsári kápolna (Fotó: Fehér Rózsa)

A vizsgálatban e két önkormányzat mellett Zenta, Temerin és Óbecse is szerepelt. A közbeszerzésekre a legtöbbet az önkormányzatok költenek, ezért a portál szerkesztősége csak az általuk kiírt pályázatokat vizsgálta, a közvállalatokét, közintézményekét nem.
Törökbecse a vizsgált időszakban összesen 436.250 dinárt fizetett ki kártérítés címén a panaszosoknak, ezek négy közbeszerzési eljárást érintettek. 2014-ben csak a bocsári kápolna ügyében több mint százezer dinár járt az egyik panaszosnak, és a teljes eljárást meg kellett ismételni, egy évvel később pedig a törökbecsei szennyvízhálózat építésére kiírt pályázat szabálytalanságai kerültek csaknem 156 ezer dinárba. Egy esetben maga az önkormányzat is elismerte a hibát, ezért az idén 116 ezer dinárral kellett kártalanítania a PR menedzseri szolgáltatások nyújtására kiírt pályázat egyik indulóját.
A zentai önkormányzat által a szerkesztőség rendelkezésére bocsátott adatok szerint az önkormányzat 2011 és 2016 között nyolc közbeszerzési eljárás miatt 408.500 dinár kártérítést fizetett ki – a legtöbbet (110 ezer dinárt) 2014-ben a diákok és tanárok szállítására kiírt pályázat szabálytalanságai miatt.
Óbecsén a könyvelési rendszer változása miatt nem tudtak adatokkal szolgálni a 2011-es és 2012-es évre. A legtöbb kártérítést, több mint 111 ezer dinárt az önkormányzat az idén fizette ki a Vojvodinaput – Pančevo Rt-nek. Temerinben csak egy esetben, a videofelügyeleti eszközök beszerzésével kapcsolatban kellett kártérítést fizetni, ez az összeg 40 ezer dinár volt, Szenttamáson pedig egyetlen dinár sem ment el ilyen célokra a hat év alatt.
Szerbiában évente hárommilliárd dinárt költenek közbeszerzésekre. A kedden megnyitott közbeszerzésekkel foglalkozó 5. uniós tárgyalási fejezetnek a szakértők szerint olyan szabványokhoz kellene vezetnie, amelyek szavatolják a szabályos piaci versenyt és a költségvetési pénzek észszerűbb felhasználását. Kristina Glavardanov óbecsei ügyvéd és közbeszerzési szakértő szerint egyelőre az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy senkit nem terhel felelősség a közpénzek rovására okozott kár miatt. Glavardanov a portálnak elmondta: a törvény szerint a közbeszerzési bizottság tagjainak érteniük kellene a közbeszerzési kiírás tárgyához, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ehelyett olyan alkalmazottakat neveznek ki tagoknak, akikre nyomást lehet gyakorolni és nem fognak sokat akadékoskodni az eljárás során. Szerinte a bizottság tagjai akkor sem felelnek az okozott kárért, ha egy szabálysértési vagy bűnvádi eljárás során megállapítást nyer a felelősségük.