2024. április 23., kedd

Mától online nyitva a harmadik kör

Telt ház előtt Magyarkanizsán a Prosperitati pályázatáról

Tegnap este a VMSZ szervezésében lakossági fórumot tartottak a magyarkanizsai városházán, ahol részletes tájékoztatót adtak a Prosperitati Alapítvány november 13-án megjelentetett új pályázatairól.

A községben eddig 264 nyertes pályázó több mint 180 millió dinárt tudhat a magáénak. A harmadik körben nagyléptékű mezőgazdasági és általános gazdaságfejlesztési hitelkonstrukciós pályázatok kerültek kiírásra, továbbá három kisösszegű támogatás is, amely a sikeres pályázati kiírásokat ismétli meg gépvásárlásra a mezőgazdasági termelők, mikro- és kisvállalkozások számára, valamint többéves ültetvények telepítésére és fejlesztésére.

A lakossági fórumon megjelent Pásztor István, a VMSZ elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, aki részletesen ismertette a tudnivalókat és az eltéréseket, amire a harmadik körben figyelni érdemes.

– Újdonság az online űrlapok megjelenése, ami egy kicsit módosítja a pályázási szokásokat, a kisösszegű támogatásokra kiírt pályázat valamelyest változott, több típusú gépet lehet vásárolni, illetve a traktorok és önjáró mezőgépek vonatkozásában itt az ötven lóerő vagy a 20 ezer euró a kerethatár. Ez egy picit kinyitja a lehetőséget, de mégis megtartjuk azt a szándékot, hogy a támogatás összege, a 800 ezer dinár egy jelentős mérték legyen az eszköz árában, ám mégis tudjanak a gazdák 70-80 lóerős használt vagy 50 lóerős új gépeket vásárolni. A pályázati rendszer másik lába pedig a hitelkonstrukciós pályázatok, amelyeknél a minimális pályázási összeg félmillió, a maximális pedig 9 millió euró – mondta el Juhász Bálint.

Pásztor István emlékeztette a lakosokat, hogy a magyar állam által jóváhagyott 50 milliárdos keretösszeg mára 25 százalékkal nagyobb, a rendelkezésre álló idő pedig a 2,5 év helyett 1,5 év. A jóváhagyott összeg hat százalékát használtuk ki a mögöttünk álló egy évben, ezért arra buzdított mindenkit, hogy pályázzanak.