2024. április 20., szombat
ÓPUSZTASZER

A Magyarok karácsonya idei vendége a Délvidék

2012 óta minden évben megtartják a Magyarok karácsonya című rendezvényt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, amikor is vendégségbe hívják az elcsatolt országrészek lakosait.

Az idén Délvidéket invitálták az ünnepségre, mellyel a magyarok összefogását, a nemzeti egység megteremtését hirdetik. A korábbi években erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és muravidéki vendégeket köszönthettek az emlékparkban a december 16-ai rendezvényen – tovább erősítve a nemzeti összetartozást. Farkas Sándor országgyűlési képviselő javaslatára a délvidéki területek magyar településvezetőit is meghívták.

Az ünnepi műsorra szabadkai gyerekek, tánckaruk és zenekaruk készült: a köszöntőket követően 11 órától a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület ifjúsági tánckarának produkcióját és a Juhász zenekar Györgyfalvi táncok című előadását élvezhetik az érdeklődők, később pedig a horgosi betlehemes játékra is sor kerül. Az istentiszteletet Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese, Paskó Csaba kelebiai plébános, Orosz Attila bácskai református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes tartják.

Az érdeklődők megtekinthetik Recskó Béla zentai festőművész, kopjafafaragó Történelmünk néma tanúi című kiállítását, aki festményeivel hozza el az emlékparkba az elcsatolt vidékek várait. A december 16-án 10.30-kor kezdődő ünnepség előzetes regisztrációhoz kötött, ezzel, illetve a programokkal kapcsolatban bővebb információkat az emlékpark weboldalán találhatunk.