2024. április 23., kedd

Fejlesztési pályázatok bemutatása

A temerini községben mintegy 200 regisztrált jogi személy, 900 egyéni vállalkozó, 2000 regisztrált földműves és 10 mezőgazdasági szövetkezet működik

Szépszámú érdeklődő előtt a temerini községháza alagsori üléstermében bemutatták a Tartományi Fejlesztési Alap és a Tartományi Garancia Alap pályázatait. Miro Rodić, a községi tanács gazdasági reszortfelelőse miután üdvözölte a vendégeket és a megjelenteket elmondta, hogy a szerb kormány egyik célkitűzése a gazdaság, a mezőgazdaság, az egyéni vállalkozás és a közműhálózat fejlesztése. Fejlesztési célokra, új munkahelyek megnyitására a község az idén tízmillió dinárt költött, 3 milliót a mezőgazdaság, és 3,5 milliót a gazdaság fejlesztésére.

Az üzleti vállalkozások átírják az utcák képét Temerinben (Góbor Béla felvétele)

Az üzleti vállalkozások átírják az utcák képét Temerinben (Góbor Béla felvétele)

A községben mintegy kétszázra tehető a regisztrált jogi személyek száma, és több mint 900 a regisztrált, egyéni vállalkozás. Kétezerre tehető a bejegyzett mezőgazdasági termelők, és tízre a mezőgazdasági szövetkezetek száma. Ezek a számok tükrözik, hogy a gazdaság szempontjából mennyire fontos a tartományi és köztársasági fejlesztési és pénzügyi alapokkal való szoros együttműködés. A fejlesztéseknek köszönhetően az utóbbi két évben 18 százalékkal csökkent a községben a munkanélküliség. A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag a gazdasági tevékenységekre vonatkozik. A községben jelenleg 6057 a foglalkoztatottak száma, közülük 5009-en a gazdaságban dolgoznak.

A Fejlesztési Alap legújabb pályázataival kapcsolatosan elhangzott, hogy azokat a mezőgazdasági termelők számára (földvásárlásra, géppark, gyümölcs- és zöldségtermesztési eszközök, facsemeték, öntözőrendszerek vásárlására, mezőgazdasági termékek feldolgozására, tárolási kapacitásokra, állattenyésztésre), valamint a vállalkozók számára (kivitel, forgóeszközök) írták ki. A pályázatokról bővebb tájékoztatás a Fejlesztési Alap honlapján található.

A Tartományi Garancia Alap alapvető célja a bankok hitelvonalaihoz való könnyebb hozzáférés előfeltételeinek biztosítása, a raktárkapacitások megnövelésére, a mezőgazdasági termelés mennyiségének és színvonalának növeléséhez szükséges feltételek megteremtésére, a versenyképesség fokának és a kivitel növelésének céljából, hangzott el az összejövetelen.