2024. május 5., vasárnap

Százötvenhat kérelmező

Konzuli fogadónap volt Magyarkanizsán

Az év utolsó konzuli fogadónapját tartották tegnap délelőtt a magyarkanizsai városháza épületében. Ismét sokan éltek a lehetőséggel, szám szerint 156-an, hogy ne kelljen távolabbra utazniuk, hanem helyben adják át kérelmüket a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Kolláth Erika, a szabadkai főkonzulátus konzulja elmondta, hogy eddig a városban több ezren kérelmezték az eljárást, és mindig szívesen jönnek, hiszen nagyon jól előkészítik a kérelmeket, zökkenőmentes ezek átvétele.

– Mára is 156 kérelmezőt várunk, ami azt mutatja, hogy továbbra is nagy az érdeklődés Vajdaság-szerte a magyar állampolgárság megszerzésére. A konzulátus hetente szervez kihelyezett konzuli napokat, legközelebb ide, Magyarkanizsára február 21-én jövünk, de a többi városban is egészen március végéig be vannak osztva az időpontok. Szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét arra, hogy a magyar nyelv ismerete elengedhetetlen a kérelem átvételekor, amit a kollégák a későbbi eljárás folyamán is ellenőriznek, akár az eskütétel előtt, a magyar állampolgárság megszerzése után pedig az útlevéleljárásnál, illetve az anyakönyvezéseknél.

Egy-egy kihelyezett konzuli napon átlagban 120 kérelmet vesznek át a főkonzulátus munkatársai, tehát a magyarkanizsai fogadónap ismét tömegesnek nevezhető.