2024. április 25., csütörtök

Horvátország meggátolta a 26. uniós tárgyalási fejezet megnyitását, Vučić hazautazott

Horvátország szerint Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz

Aleksandar Vučić kormányfő nem vesz részt azon a szerb-uniós kormányközi konferencián, amely miatt Brüsszelbe utazott, hanem visszatér Szerbiába.

A miniszterelnök így tiltakozik Horvátország intézkedése ellen, amellyel blokkolta a 26-os csatlakozási fejezet megnyitását. A szóban forgó fejezet a kultúrára és az oktatási rendszerre vonatkozik.

Horvátország szerint Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait emelték ki.

A szerb küldöttség tagjai hétfő este elhagyták Brüsszelt, csak Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter vesz részt a keddi konferencián, amelyen többek között szó lesz a stabilizációs és társulási megállapodásról is.

Vučić korábban azt nyilatkozta a Prva televízióban, hogy már elege van Horvátország idegesítő magatartásából. Mint mondta, szerinte Szerbia mindeddig türelmes volt, és arra törekedett, hogy ne reagáljon a sértésekre, de ezentúl ez másképpen lesz – adta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió.