2024. április 25., csütörtök

Megújul az iskola, a Művelődési Ház

A tartományi kormány és a Magyar Nemzeti Tanács elöljárói Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalván pénteken átadták a régi óvoda felújított épületét. Az ünnepélyes átadáson többek között jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár, Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és Seffer Attila, a helyi közösség tanácsának elnöke. A vendégek a felújított óvoda mellett megtekintették a színházteremben folyó munkálatokat, a Művelődési Ház felújított nyílászáróit és padlóját, valamint az élménymedence építését a Rekreációs Központban.

Az óvoda átadását követően Nyilas Mihály elmondta, hogy a tartományi kormány sorban felújítja az iskolák és az óvodák épületeit a tartomány területén.

– Hatalmas az igény, amit mi az év során feltérképeztünk. Először a legsürgősebb esetekben, majd folyamatosan mindenhol igyekszünk rendezni ezt dolgot. Ezek az épületek évekre, évtizedekre visszamenőleg el lettek hanyagolva. Ebből a célból számíthatunk a köztársasági pénzekre is, és a következő három évben ezeket az épületeket rendbe kell hozni. A tartományi kormány 2,5 millió dinárt hagyott jóvá a tartományi tartalékalapból a bácskossuthfalvi rendezésre. A régi óvoda homlokzatának felújítása mellett sor kerül majd az iskola egy szárnyának szigetelésére is. Persze ez csak az első fázis, ablakot és ajtót is kell cserélni, valamint egyéb munkálatokat elvégezni. Most már vannak erre források, és minderre folyamatosan sor fog kerülni – nyilatkozta Nyilas.

Hajnal Jenő szerint azért is fontosak a bácskossuthfalvi fejlesztések, mert jövőre itt lesz a Gyöngyösbokréta.

– Mindig örömmel jövök egy olyan településre, ahol az emberek tudják, hogy mit akarnak, és a közösségnek olyan vezetősége van, amely áldoz az álmokra és a közösség épülésére. Három olyan helyszínt jártunk be most, amelyek a következő évben meghatározói lesznek a bácskossuthfalviak és az ide látogató vendégek életének. Egyrészt itt a lesz a Gyöngyösbokréta és a Durindó, ennek érdekében már elkezdődött a színpad hátterének bővítése. Mindenképpen támogatni kell a helyieket, hogy a teljes színházépület felújítása befejeződjön. A Művelődési Házban jelképes a nyílászárók cseréje, de úgy gondolom, hogy a kis lépésekből tudunk építkezni és erősödni – mondta el Hajnal, majd rámutatott annak a jelentőségére, hogy mind a tartomány, mind a nemzeti tanács, mind az anyaországi nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap fontosnak tartja a támogatásokat. Ezek a jövő évben jelentősebbek lesznek, mert a népzenekedvelők figyelme Bácskossuthfalvára fog irányulni, és a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó eseményeknek is helyszíne lesz a falu.

Pásztor István elmondta, hogy ismeri a bácskossuthfalviak terveit, s ez alkalommal azzal szembesült, hogy azok hogyan fognak megvalósulni.

– Olyan időket élünk, amikor szívósan, apró lépéseket téve kell rengeteg problémát megoldani. Szerintem Bácskossuthfalva kitűnő példa arra, hogy ezt hogyan kell csinálni – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy Bácskossuthfalva arra is remek példa, hogyan kell olyan körülményeket teremteni, hogy a versenyképességhez szükséges művelődési és oktatási élet megvalósulhasson. Pásztor egyben hangot adott abbéli reményének is, hogy a helyi közösségi választásokat követően ugyanaz a csapat fogja vezetni a települést, amely idáig is vezette.