2024. április 20., szombat

Egyre kevesebb a baleset Óbecsén

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) az önkormányzattal és az óbecsei rendőrállomással közösen, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium anyagi támogatásával már második éve vezet egy olyan projektumot, amelynek a célja a közlekedésbiztonság növelése. A projektum keretében a fiatal aktivisták a napokban a község több helyszínén 300 első és hátsó biciklilámpát, és 100 láthatósági mellényt osztottak ki a kerékpárosoknak, akiknek így szeretnék felhívni a figyelmét a felelős közlekedési kultúrára.
A Közlekedésbiztonsági Ügynökség adatai szerint 2011 és 2015 között Óbecse község területén közlekedési balesetben 21 személy vesztette életét, és több mint hatszázan szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérülést. Az elhunytak öt százaléka gyalogos volt, 33 százalékuk személygépkocsiban vesztette életét, míg 24 százalékuk biciklin közlekedve lelte halálát. Sokan halnak meg motorkerékpáron, ők teszik ki a balesetben elhunytak 29 százalékát. A balesetek 5 százalékában az egyik résztvevő traktoros volt. Balesetben szerencsére gyermek nem vesztette életét, de közülük 42-en megsérültek. A legtöbb áldozat (33 százalék) fiatal, akik az esetek csaknem kétharmadában sofőrként haltak meg az utakon, míg a 65 év felettiek leginkább kerékpárosként szenvedtek el halálos kimenetelű balesetet. A négy év adatai szerint egyébként mind a halálos kimenetelű, mind a könnyebb balesetek száma csökkenő tendenciát mutat.
Nemrégiben újra megalakult a községi biztonsági tanács, amelynek feladata elsősorban a lakosság felvilágosítása. A testület 6,5 millió dinár feletti összeggel rendelkezik – ez az a pénzösszeg, amely a közlekedési kihágásokból származó beszedett büntetésekből jár az önkormányzatnak. A pénz felét a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, pontosabban a kátyúk foltozására kell fordítani, a többit a közlekedési rendőrség és a járművek műszaki felszerelésére, a közlekedés résztvevőinek és a diákok képzésére, valamint a tanács működésére költik el.