2024. április 23., kedd

A zöldebb és tiszta iskoláért

A zöldebb és tisztább iskola programja már hét éve eredményesen működik a tartományban. Tegnap Újvidéken aláírták a protokollt ennek folytatására és erősítésére.

Ünnepélyes keretek között, Újvidéken, a Tartományi Kormány épületében Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár, továbbá Nenad Grbić tartományi energiaügyi, építésügyi és közlekedésügyi titkár, Aleksandar Andrić tartományi településrendezési, építkezési és környezetvédelmi titkárhelyettes, valamint Aleksa Jeftić, a Vajdasági Erdőtelepítők Mozgalmának elnöke és Nenad Đurđević, a RECAN hulladékhasznosító alapítvány képviselője újra aláírta az együttműködési protokollt a zöldebb és tisztább iskola programjáról, amely 2009 óta sikeresen megvalósul az iskoláskor előtti intézményekben, az általános iskolákban és középiskolákban.

(Fotó: Bozsoki Valéria)

(Fotó: Bozsoki Valéria)

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke az újságíróknak elmondta:

– Ez nagyon fontos a titkárságunk számára és a tartomány számára, mert így az iskoláinkban és az óvodáinkban a gyerekek még jobban megbarátkozhatnak a környezetvédelemmel. Az őseinktől kapott környezetet meg kell őriznünk, és úgy kell továbbadnunk, ahogyan kaptunk, s ha lehet, akkor még javítani rajta. Ez a mindennapok teendője, amely segítheti azt is, hogy akár az uniós csatlakozás is eredményesebb legyen Szerbia számára, hiszen az egyik legfontosabb fejezet a környezetvédelemhez kötődik. Sok a teendő, és lényeges, hogy ez a program folytatódjon és erősödjön.

Nyilas elmondta, számtalan oktatási intézmény, iskola, óvoda jelentkezett az idei felhívásukra.

Hét év alatt a vajdasági oktatási intézményeknek több mint hatvan százaléka, azaz 373 óvoda és iskola vett részt e program megvalósításában ökológiaismeret átadásával, kreatív műhelymunka szervezésével, oktatási intézmények szépítésével, zöldebbé tételével, a hulladék szelektív gyűjtésével, különféle biológiai/ökológiai szakcsoportok, ökosarok és egyéb akció szervezésével. A tervezett tevékenységek sikeres megvalósításáért eddig több mint 200 díjat kaptak az óvodák és iskolák. Hogy a 2016–2017. tanévben mely óvodák és iskolák voltak a legsikeresebbek, megtudjuk majd 2017. június 5-én.