2024. március 29., péntek

Százhetven éves a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség

A Vajdasági Szövetkezeti Szövetség megalapításának 170. évfordulója alkalmából díszülést tartottak tegnap az újvidéki Master Központban. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke az egybegyűlteket köszöntve elmondta, hogy a 170 év már magában arról tanúskodik, hogy Vajdaságban a szövetkezetek igen fontos szerepet töltenek be. A szövetkezetekre mint szimbólumra kell tekinteni, hiszen egyesítik a törekvő kisgazdákat, valamint a mezőgazdaság nagyobb képviselőit. Akik pedig köz érdekében tevékenykednek, azoknak az a feladatuk, hogy arra ösztönözzék a szövetkezeteket, hogy modern megoldásokat hozzanak, olyanokat, amelyek már jelen vannak a fejlett országokban, és amelyek lehetővé teszik a jobb teljesítményt és a jobb eredményeket.

Úgyszintén fontos kiemelni, hogy Vajdaság költségvetése a következő évben 10 százalékkal magasabb lesz, mint az idén, ennek köszönhetően több jut majd a mezőgazdaságnak is – mondta a tartományi kormány elnöke.

Radislav Jovanov, a szövetkezeti szövetség elnöke ismertette, hogy az első mezőgazdasági szövetkezet Vajdaságban Petrőcön alakult meg 1846-ban. A harmadik szövetkezet volt akkor a világon. Ez a tény rámutat arra, hogy a hazai szövetkezetek történelmi és globális szempontból is igen tiszteletreméltó szerepet töltenek be.

Jovanov hangoztatta, hogy a szövetkezetekről szóló új törvényre – amelyet január 7-én fogadtak el –25 évet vártak. Az állam megtette az első lépést, most a szövetkezeteken van a sor, amelyeknek az a feladatuk, hogy egyesüljenek és bízzanak egymásban. Vajdaság területén számos szövetkezet tevékenysége már összehangolódott az új törvénnyel, és a tapasztalatok pozitívak.

Az ünnepségen bemutatták A modern szövetkezetek Vajdaságban című rövid dokumentumfilmet, valamint a Szövetkezetek 170 éve Vajdaságban című monográfiát.