2024. március 29., péntek

És mi van a szerbekkel?

A Zmaj utca 22. alatti, Milan Mladenovićról elnevezett átjárójában november 18-án megnyitottak egy fotótárlatot, amelynek témáját Vukovár ágyúzása, lerombolása képezi.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Srđan Veljović szerző fotóit az átjáró falain helyezték el, berámázva, tegnapra virradó éjjel az üvegszekrényeket betörték, a fényképeket széttépték… A vandál cselekedet nem történt teljesen meglepetésszerűen, pár nappal korábban ugyanis már megjelentek olyan falfirkák az átjáróban, amelyek arra utaltak, hogy a kiállítás témája ellenséges indulatokat is ébreszt: És mi van a szerbekkel? B****on belétek Vukovár! üzenték a firkálók. A rendőrség elvégezte a helyszínelést.

A fotók szerzője a 021-es rádiónak azt nyilatkozta, hogy a kiállítással a város megsemmisítésére szeretett volna emlékeztetni, és hogy az ilyenfajta reakción nem lepődött meg. Kissé megkésettnek tartja a vandálok cselekedetét, hiszen a tárlat már jó ideje megtekinthető, furcsállja, hogy még csak most szúrt szemet. Veljović emlékeztet arra, hogy amikor a fotókat válogatta, különös figyelmet fordított arra, hogy a „ki kezdte?” vagy a „ki a bűnös?” kérdés ne vetődjön fel, politikamentes fényképeket válogatott. Sajnálattal tölti el az, hogy továbbra is jelen vannak és aktívak a felbőszült fiatalok, úgy véli, hogy ha ezek a fiatalok „esztétikai kielégülést” éreztek a fotók szétszaggatása közben, akkor a kiállítás valamilyen módon elérte célját…

A tönkretett kiállítás ötlete az Art klinikából és a Nők feketében szervezetből származott, egyelőre nem tudják, hogy ismét berámázzák a fotókat ugyanitt, vagy a tárlatot áttelepítik máshova. Az eredeti terv szerint december 18-áig lehetett volna megtekinteni.