2024. április 20., szombat

Ismét óriási az érdeklődés

Kishegyesen tartott lakossági fórumot a Prosperitati – A pályázatok harmadik körével a nagyvállalatokat is megcélozzák – Ismét kiírták a korábban legnépszerűbb pályázatokat

Tegnap este a kishegyesi Tűzoltóotthonban tartott lakossági fórumot a Prosperitati Alapítvány. A harmadik pályázati kör ismertetését óriási érdeklődés kísérte, a kishegyesi és bácsfeketehegyi gazdálkodók, vállalkozók zsúfolásig megtöltötték a termet. Az est vendége Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője volt.

Az alapítvány második fordulós pályázatai iránt igen nagy volt az érdeklődés Kishegyes községben, mondta el a médiának Juhász Bálint.

A pályázati kiírás részleteiről Juhász Bálint számolt be (Lakatos János felvétele)

A pályázati kiírás részleteiről Juhász Bálint számolt be (Lakatos János felvétele)

– Kishegyesről és Bácsfeketehegyről jelentős számú projektum érkezett, ami a két település között kb. 60–40 százalék arányban oszlott meg, ahogyan a magyar lakosság aránya is megoszlik. Elmondható, hogy az itteni pályázatok egyaránt sikeresek voltak – számolt be az ügyvezető, majd arról is szólt, hogy a harmadik körben 6 új pályázatot írtak ki. Ezek közül kettő hitelkonstrukciós pályázat, amelyek a mezőgazdaságra és az általános gazdaságfejlesztésre irányulnak. Emellett három kis összegű támogatást is kiírt a Prosperitati, hangsúlyozta Juhász.

– Megismételtük a két legsikeresebb gépvásárlási pályázatot, illetve a többéves ültetvények telepítésére és fejlesztésére is lehet pályázni. December 15-étől lehet beadni a pályázatokat, de a honlap látogatottsága és a Facebookon való elérés alapján az érdeklődés hasonló, mint az első körben, vagyis újból hatalmas – fogalmazott az ügyvezető.

Az idei évben két pályázatai kört jelentett be és zárt le a Prosperitati Alapítvány. Ezeken összesen 2900 pályázó volt, amiből 2500-an támogatást nyertek, mondta el a lakossági fórumon Pásztor István.

– Jelen pillanatban folyamatban van egy újabb pályázat, az idei évben ez lesz az utolsó. A pályázat lejártának a határideje január 31-e, ami után gyorsan elbíráljuk a beérkezett pályázatokat. A mostani pályázatban három olyan kiírás van, amelyeket az előző két pályázatban is megjelentettünk, és azt tapasztaltuk, hogy nagyon nagy az érdeklődés irántuk. Ez a kapcsolható eszközökre vonatkozik, illetve a vállalkozásoknál az alapeszköz-beszerzésre. A harmadik pályázatot logikailag most kellett kiírnunk, mivel az ültetvényekre vonatkozik. Akik itt és ebben a szférában akarnak érvényesülni, azok tavaszra már e pályázat alapján tudjanak hozzáfogni az ültetvény telepítéséhez – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a mostani fordulóval szeretnék megcélozni azokat a vállalatokat is, amelyek a mi értékeink szerint a közepes és nagy cégek kategóriájába tartoznak. Ennél a pályázatnál a pályázók kapnának egy vissza nem térítendő támogatást és egy dinár alapú hitelkeretet, ami nagyon kedvező kamatozású. A hitel futamideje maximum 10 év, a türelmi idő pedig max. 2 év, emelte ki Pásztor, majd azzal folytatta, hogy ezek a nagy vállalatok azért fontosak, mert a feldolgozó iparban vannak. Fejlődésükkel egy olyan vertikumot teremtenek, amely lehetővé teszi, hogy mezőgazdasági termelők hosszú távra tudják, hogy mit termeljenek, kinek adják el és milyen feltételek mellett. Az elnök előrejelezte, hogy a jelenlegi pályázat lezárása után újabb pályázatot fognak, meghirdetni, amelynek célja a beszállítók megerősítése lesz.

Pásztor végezetül arról is szólt, hogy másfél évvel ezelőtt „mutyilistával” támadták meg a Prosperitatit. Időközben kiderült, hogy nincs semmiféle mutyilista, és senki nem vette figyelembe, hogy a pályázók tagjai-e a VMSZ-nek. Ezt bizonyítja az is, hogy azok közül, akik le akarták járatni ezt a kezdeményezést, többen is pályáztak és sikeresen – fogalmazott az elnök.