2024. március 28., csütörtök

Jövőre ismét 3 százalék felett nőhet a magyar gazdaság

Az idén két százalék körüli GDP-növekedést várnak a makrogazdasági elemzők, de jövőre a magyar gazdaság bővülése meghaladhatja a 3 százalékot. Az elemzői vélemények egybevágnak a kormányéval, amely 2017-től szintén a gazdaság érdemi növekedésére számít.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi gazdasági bővülést több tényezőtől várja. Érdemben fog ahhoz hozzájárulni az otthonteremtési program felfutása, a novemberben aláírt hatéves bérmegállapodásban rögzített munkáltatói adócsökkentés és béremelések, és nem utolsósorban az európai uniós források felhasználásának erősödése is jelentősen támogatja majd a növekedést – állítják.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb közlése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest. A bővülés elsősorban a mezőgazdaság és a szolgáltatások teljesítményének köszönhető.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a kedden közzétett adatokról az MTI-nek kiemelte, a belső kereslet támasztotta meg a gazdaságot a harmadik negyedévben is, a háztartások fogyasztása volt a növekedés elsődleges motorja. Hozzátette: az EU-s források hiánya szemmel látható a beruházásokon, hiszen a harmadik negyedévben továbbra is jelentősen csökkent a beruházási aktivitás.

Az Erste Bank fenntartja a 2,1 százalékos növekedési előrejelzést erre az évre, de a jövő évit megemelték 2,8 százalékról 3,4 százalékra. Ennek okai között kiemelte: a lakossági fogyasztás korábban vártnál erősebb növekedésére számítanak a várt erős reálbér-emelkedés, és a jegybank által fenntartott negatív reálkamatok növekedésösztönző hatása miatt. Emellett pedig várhatóan nagyobb mértékben sikerül az EU-ból érkező támogatásokat felhasználni, ami a beruházási aktivitást érdemben javíthatja.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője számára is meglepetést okozott a KSH most közölt adata, amely az első becsléshez képest 0,2 százalékponttal magasabb lett. Ennek hátterében az elemző szerint a mezőgazdaság állhat, ami nagyon jól teljesít – nyilatkozta az MTI-nek az elemző.

Az utolsó negyedévben Virovácz 1,8 százalékos növekedést vár, és az év egészére is kissé a 2 százalék alattit. Kiemelte: mindez azonban csak átmeneti, jövőre az uniós források beindulásával, a járműipari beruházásokkal 3 százalék fölötti növekedési számok várhatóak.