2024. április 25., csütörtök

A szociális védelem szolgálatában

Tatijana Grnčarski: Kihívás volt mindig egy-két lépéssel a szociális rendszer előtt haladnunk

A Tartományi Szociális Védelmi Intézet tegnap ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az ünnepségen, amelyet ebből az alkalomból rendeztek meg, röviden összefoglalták az elmúlt tíz év tevékenységét.

– Az első öt évben intézetünk felügyelte a szociális rendszer intézményeinek munkáját. Elsődleges feladatunk az volt, hogy betekintést nyerjünk működésükbe. Felmértük, mely területeken észlelhetők hiányosságok, majd igyekeztünk ezeket megfelelő módon megoldani. Kihívás volt mindig egy-két lépéssel a szociális rendszer előtt haladnunk, mégis megtapasztalhattuk, a munkatársaknak elegendő volt, hogy meghallgattuk és támogattuk őket. Állandó jellegű szolgálatatásaink mellett a szakmai tanácsadás során a szociális védelem területén dolgozó szakemberek kérdéseire válaszoltunk, és összekapcsoltuk őket más intézmények, szociális központok munkatársaival – emelte ki Tatijana Grnčarski, a Tartományi Szociális Védelmi Intézet megbízott igazgatónője.
Az elmúlt évek eredményei mellett a 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozó stratégiát is bemutatták. Ebben két irányelvet határoztak meg. Az egyiknek az a célja, hogy szakmai képzésekkel, valamint tanácsadással hozzájáruljanak a szociális rendszer fejlesztéséhez Vajdaság területén, és ezáltal javítsák a szociális védelem szolgáltatásainak színvonalát, még inkább támogassák, és szélesebb körben népszerűsítsék a szociális rendszer munkáját. A másik irányvonal a szociális kérdéseket érintő, különböző újító és kreatív megoldásokat irányozza elő, továbbá fellendíti az országok, a régiók, valamint a különböző hatáskörök közötti együttműködést.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár, aki gratulált az intézetben dolgozóknak az eddigi kitartó munkájukért. Beszédében kiemelte, hogy az előttünk álló év a szociális védelem, valamint a generációk közötti összefogás éve lesz.
– A Tartományi Szociális Védelmi Intézet hordozója mindannak, ami emberi, nehéz, és mindennapos. A tartományi titkárság ezentúl is törekedni fog arra és segítséget nyújt abban, hogy az intézet támasza, oktatóközpontja legyen minden olyan intézménynek, amely szociális védelemmel foglalkozik. Ebből 27 van Vajdaság területén. Titkárságunk nyitott az intézet felé, és jövő évi költségvetésünk legnagyobb részét szociális politikai célokra fordítjuk majd. Hozzájárulunk, hogy a Vajdaságban működő szociális központok és más szociális kérdésekben érintett intézmények igazgatói között szorosabb legyen az együttműködés – hangsúlyozta az illetékes titkár.