2024. április 23., kedd

Jelentős fejlesztések várnak a zombori községre?

Erre tett ígéretet a tartományi kormányfő és a polgármester – Fordítói szolgálat akkor lesz, ha a polgárok igénylik – derült ki a nyilatkozatból

Zombor fellendítése a tartomány egyik prioritásának számít, állapította meg a tartományi kormányban megtartott sajtótájékoztatóján Igor Mirović vajdasági kormányfő.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A sajtótájékoztató előtt a zombori önkormányzat képviselőivel tárgyaltak a tartományi kormány tagjai. Mirović a találkozót követően a tervekről szólva újságíróknak elmondta, megállapodtak, hogy már januárban megkezdik a leendő zombori iparzóna első része kiépítésének finanszírozását, a község gazdasági felemelkedésére szeretnék helyezni ugyanis a hangsúlyt. Az új beruházók és munkahelyek érdekében a tartomány és az önkormányzat is szerepet vállal az ipari övezet létrehozásának finanszírozásában.
A mezőgazdaság fejlesztése érdekében további támogatások bevezetését is tervezik, számolt be a kormányfő. Azt is elmondta, hogy kiemelt fontosságú törekvésként kezelik a zombori vízellátás minőségi javítását. A művelődési életet sem szeretnék elhanyagolni, Sava Stojkov nemrégiben elhunyt, zombori festőnek hamarosan egy képtár formájában állítanak emléket.
Dušanka Golubović zombori polgármester arról számolt be a találkozót követően, hogy megfelelő alapokra helyezték az együttműködést a tartományi adminisztrációval, mindez pedig hamarosan konkrét eredményekhez is vezet. A gazdaságnak kell az első helyen állnia, amihez hozzátartoznak az infrastruktúra-fejlesztési beruházások is, foglalt állást a polgármester.
– Gondoskodnunk kell az oktatásnak és – a mai beszélgetés során kiemelt helyen szereplő – egészségügynek a fejlesztéséről. Az ipari park kialakítása létfontosságú, de üzleti inkubátorházakat is szeretnénk létrehozni. A vízellátás helyzetének rendezését a leglényegesebb infrastrukturális projektumnak tartom. Az elmondottak megvalósításához átfogó tervre van szükségünk, ezért kezdetnek egy hároméves időtartamot jelöltünk ki, melyet illetően meghatározzuk a szükséges lépéseket. Az első eredmények már januárban láthatóak lesznek – közölte Golubović.
Az egészségügy területén az angiográfiai terem létrehozása kiemelt fontosságú, ez a projektum már az utolsó fázisába jutott. A mellsebészeti és ideggyógyászati részlegek is fejlesztésre szorulnak, mondta a polgármester.
Golubović beszélt a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének azon indítványáról, mely rendezné a zombori fordítói szolgálat hiányával keletkezett problémákat. Mint mondta, „a szolgálatot akkor állítják vissza, amikor bebizonyosodik, hogy arra teljes munkaidőben szükség van a helyi önkormányzat kötelezettségeinek teljesítése érdekében”. Mint mondta, valóban szükség lenne a polgárok megfelelő tájékoztatására azokon a nyelveken, amelyek hivatalos használatban állnak a község területén, a magyar és a horvát pedig ezek közé tartoznak.
– A polgárok mindig hozzá tudnak majd férni a szolgáltatásokhoz, függetlenül attól, hogy létezik-e fordítói szolgálat, a fordítói szolgálat pedig mindig létezni fog, amikor a polgároknak arra szükségük lesz – fogalmazott.
FEJLESZTÉSEK MEGTAKARÍTÁSOKKAL
Igor Mirović a köztársasági költségvetés várható elfogadása kapcsán újságírói kérdésekre válaszolva szólt a jövő évi tartományi büdzséről is. Mint mondta, a vajdasági költségvetés a közvetlen befektetésekkel együtt a köztársasági büdzsé 7,3 százalékát fogja kitenni. A köztársaság teljes mértékben magára vállalja a továbbiakban az újvidéki Žeželj-híd kiépítésének további költségeit. Ennek köszönhetően, mint mondta, 800 millió dinár „szabadul fel” a tartományi költségvetésben, ezt az összeget más beruházásokra lehet majd költeni. A köztársaság fogja finanszírozni a Vajdasági Rádió és Televízió lebombázott épületének és a szabadkai Népszínháznak az újjáépítését is, számolt be a tartományi kormány elnöke. A tartomány a drága hitelek olcsóbbakra cserélése révén a tervek szerint további 200–300 millió dinárt takarít meg jövőre.