2024. április 25., csütörtök

Az elvárásoknál kisebb költségvetési hiány

Stojan Stamenković: A jövő évi büdzsét jól tervezték meg

Október végéig a költségvetés végrehajtása jelentősen meghaladta a 2016. évi költségvetési törvényben meghatározott elvárásokat. Az év 10 hónapjában 34,3 milliárd dinár többletet valósítottak meg, 72,2 milliárddal többet, mint tavaly ebben az időszakban – hangzott el Szerbiai Gazdasági Kamarában a Makrogazdasági elemzések és trendek (MAT) szaklap legújabb számának bemutatóján.

Ivan Nikolić, a Közgazdasági Intézet kutatásfejlesztési igazgatója azt mondta, a jelek szerint hasonló eredményt jegyeztek november végén is. 2016-ra 121,8 milliárd dinár költségvetési hiányt terveztek, de nyilvánvaló, hogy sokkal jobb lesz az eredmény.

Stojan Stamenković, a MAT kutatási projektumának koordinátora arról beszélt, hogy a becslések szerint 2016 végén kb. 25 milliárd dinár környékén alakul a költségvetési hiány, de nem vették figyelembe a nyugdíjasoknak folyósított egyszeri segélyt, meg a több rendkívüli kiadást és bevételt.

Stamenković szerint a jövő évi büdzsét jól tervezték meg, és ez tény, függetlenül attól, hogy milyen vita folyik most a parlamentben. A bevételek tervezett növekedése mérsékelt és reális. A költségvetés tervezésekor a a büdzsé idei végrehajtásából, valamint a várható makrogazdasági folyamatokból indultak ki, emellett figyelembe vették az adópolitikában esedékes változásokat is.

A terv szerint jövőre a kiadások 1.091,6 milliárd dinárra rúgnak, ami 1,6 százalékkal több a pénzügyminisztérium idei tervénél. Az adóbevételek 4,1 százalékkal növekednek, a nem adókból származó államháztartási jövedelem pedig 12,2 százalékkal lesz kisebb. A legjelentősebb növekedés – 4,1 százalékos – a MAT szakértői szerint az áfából származó bevételnél várható. Ez az eddiginél kb. 18 milliárd dinárral növekedhet.

Stamenković úgy véli, jó, hogy a költségvetés javaslata szerint a gazdasági növekedés jövőre 3 százalékos lesz. Szerinte ennél nagyobb is lehet, elérheti a 3,5 százalékot.