2024. március 29., péntek

Történelmi jelentőségű tőkepiaci fejlemény

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2,5 milliárd dinár értékben bocsátott forgalomba hároméves futamidejű dinárkötvényeket. Dinárkötvényeket eddig csak az állam, illetve Szerbiában bejegyzett bankok bocsátottak ki, ez az első olyan eset, amikor a kibocsátó nemzetközi pénzintézet. Elemzők szerint a makrogazdasági folyamatok kedvező alakulásának köszönhetően kerülhetett sor egy ilyen akcióra, mely jelentősen hozzájárulhat a hazai tőkepiac erősítéséhez és fellendítéséhez.

Sajtótájékoztató a Szerb Nemzeti Bankban (Fotó: Beta)

Sajtótájékoztató a Szerb Nemzeti Bankban (Fotó: Beta)

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) december 5-i dátummal dinárkötvényeket bocsátott ki 2,5 milliárd dinár értékben, ami euróba átszámolva mintegy 20 millió eurós kötvénykibocsátást jelent. Az akció egyik célja azonban éppen a dinár szerepének erősítése az euróval szemben. Valóban történelminek nevezhető tőkepiaci fejlemény, hiszen ez az első olyan eset, hogy nemzetközi pénzintézet dináralapú kötvényeket bocsát forgalomba. A kötvények eladásából befolyó pénzt a gazdaság hitelezésére fordítják. A hároméves lejáratú értékpapírok kamata változó, mivel a BELIBOR-hoz kötött, pontosabban a kamat egyenlő a BELIBOR változó értékével, megtoldva 0,4 százalékponttal. A kötvények meghatalmazott kibocsátója a Raiffeisen Bank szerbiai leányvállalata, ezekkel az értékpapírokkal pedig a belgrádi tőzsdén is kereskednek. Zoran Petrović, a Raiffeisen Serbia végrehajtó bizottságának elnöke elmondta, a kötvényeket elsősorban kereskedelmi bankok és biztosítóintézetek vásárolják meg, mivel első osztályú befektetésnek számít. Ha azonban nem kelne el valamennyi, az EBRD fogja felvásárolni az esetleg fennmaradó kötvényeket.

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója szerint maga a tény, hogy először bocsátott ki egy külföldi pénzintézet dinárkötvényt országunkban, egyben az elismerése annak, amit Szerbia pénzügyi és gazdasági téren az utóbbi időben megvalósított. A kötvények lejárati ideje 2019. december 5-e, a kamatot pedig negyedévenként számolják el és fizetik ki az értékpapír tulajdonosának. A 250 kötvény egyenkénti értéke 10 millió dinár, ez denominált értéknek tekinthető, és egyben ez a kötvény eladási ára is. Az értékpapírok központi rendszerében is jegyzik a kötvényeket, így szabadon lehet velük kereskedni a belgrádi tőzsdén is. Tabaković szerint a kötvények iránti hatalmas érdeklődés egyben a szerbiai reformok elismeréseként is tekinthető, hiszen alacsony inflációkörnyezetben sikerült az árfolyamot stabilizálni, és a kamatok is viszonylag alacsonyak. A kormányzó szerint a meglévő stabil politikai háttér is egyik alapfeltétele a jó pénzügyi eredményeknek, a jövőben pedig a hazai fizetőeszköz tekintélyének további növekedésére számít.

Daniel Berg, az EBRD szerbiai igazgatója szerint a dinárkötvények kibocsátásával a nemzetközi pénzintézet jelentősen hozzájárul az ország tőkepiacának erősítéséhez. Egyben lehetőséget nyújt arra, hogy az EBRD az ország saját pénznemében tudjon kedvező hiteleket felkínálni a gazdaság szereplőinek. Várakozásai szerint a jövőben a dináralapú hitelek még nagyobb népszerűségnek örvendenek. Berg szerint a kis- és középvállalkozók, de az önkormányzatok is olyan kedvező dináralapú hitelekhez juthatnak, melyek esetében az árfolyam-ingadozás kockázata kizárható, az euróalapú hitelek esetében azonban az ilyen rizikó továbbra is fennáll. A kötvények eladásából származó pénzek hitel formájában történő kihelyezése az igazgató reményei szerint két-három hónapon belül megkezdődhet.

Az EBRD dinárkötvényei esetében a kamatot meghatározó BELIBOR (Belgrade Interbank Offered Rate) az első osztályú minősítéssel bíró, tehát a legjobb szerbiai bankok által kínált dináralapú hitelek kamatainak mértani átlaga, pontosabban, ezen bankok egymás közötti hiteleinek átlagos kamatát jelenti. A mértani átlag vagy mértani közép két nem negatív szám mértani (geometriai) középarányosa, mely egyenlő a két szám szorzatának négyzetgyökével. A mértani közép nem kisebb, mint a legkisebb adott szám, és nem nagyobb a legnagyobbnál. Jelenleg a háromhavi BELIBOR értéke 3,48 százalék. Ez azt jelenti, hogy a most kibocsátott kötvények kamata 3,88 százalékot tesz ki, ez azonban a jövőben folyamatosan változik.

Az EBRD egyébként jelenleg mintegy 600 olyan kihelyezett hitelét jegyzi, melyeket egy-egy adott ország saját pénznemében folyósítottak. Huszonöt ország, közöttük Magyarország, Románia, Örményország és Kazahsztán pénznemében hagytak jóvá kedvező kamatozású hiteleket. Az ilyen hitelezés lehetősége még 2005-ben felmerült Szerbia esetében is, és a Nemzeti Bank akkori kormányzója, Radovanom Jelašić tárgyalt is erről a lehetőségről. Dinárkötvényeket azonban mindeddig csak az állam bocsátott ki Szerbiában, illetve az Erste Bank és a Societe Generale Bank. Dináralapú államötvényeket legutóbb október 13-án bocsátottak forgalomba, melyek esetében a kamatláb 4,79 százalékban rögzítették, az EBRD kötvényei esetében azonban a kamat – mint már említettük – változó.