2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

Ukrán lökés az újabb bajnoki címhez

A Proleter a légiós Cserneckij tusgyőzelmével harcolta ki zsinórban hatodik bajnoki titulusát – Szabadkán régen látott tömeg kísérte végig a rájátszás küzdelmeit
A Proleter zsinórban a hatodik alkalommal nyerte el a bajnoki címet

A Proleter zsinórban a hatodik alkalommal nyerte el a bajnoki címet

A hétvégén az utóbbi évtizedek legizgalmasabb és legérdekesebb rájátszásának neveztük a birkózó I. liga idei küzdelmeit, s a vasárnap esti esemény igazolta is az elvárásokat, mert ennyi néző már valóban csaknem 30 éve nem volt kíváncsi a bajnoki cím sorsára, s a titulusért végre két közel egyforma erősségű gárda csapott össze a döntőben, amely végig bizonytalan volt, s az aranyérem csak az utolsó párharcban dőlt el. Hogy ne nyújtsuk tovább: a Proleter a több elért technikai tusnak köszönhetően megvédte titulusát, ezzel zsinórban a 6. bajnoki címet szerezte meg.

De nézzük sorjában, mi is történt a szabadkai kiserdei stadionban, ahová tényleg egész Vajdaságból özönlöttek a kíváncsi szurkolók. Mindjárt az első meccsen majdnem meglepetés született, mert a lezser szabadkaiak nem vették figyelembe, hogy a Partizan nem azzal a csapattal érkezett erre a két mérkőzésre, mint amelyikkel végigküzdötték a ligát. Mindenki maximálisan felkészült és sikeréhes volt közülük, a különbséget pedig a 80 kg-ba szerződtetett orosz Alekszandr Paivin jelentette, aki valóban megérte a pénzét, hiszen két tusgyőzelemmel segítette a fekete-fehéreket. A szabadkaiak kobakvakarása már a második mérkőzésen megkezdődött, mert Nagy Tamás váratlanul vereséget szenvedett Dešićtől, Erski pedig nagyobb gond nélkül legyőzte Csikóst, s innentől kezdve a Spartacus sorsa már nem a saját kezében volt, hanem ott dőlt el a párharc, hogy a nehézsúlyban Živanović milyen arányban veri meg a veterán Bosnićot. Nos, a belgrádi kolosszus „csak” technikai tust aratott, s ez azt jelentette, hogy a Spartacus jutott a döntőbe, mert több mérkőzést nyert meg technikai tussal.

A másik elődöntőről már nem lehet ennyit elmondani, hiszen a Potisje ezeknek a csapatoknak a versengésében csak a statiszta szerepét vállalhatta. Az egyetlen fényes pont a csapatban Nagy Szebasztián szereplése volt, aki két győzelmet aratott, az értékesebb pedig mindenképpen a bronzmérkőzésen született, amelyen a kellemetlen Dešićet „csomagolta be” pillanatok alatt, ám ez csak egy felvillanás volt a fővárosiak ellen, a Potisje most nem tudott nagyot produkálni.

Következett a várva várt döntő, amelyre már odaért Nenad Lalović, a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke is, s több hírességgel – köztük a szabadkaiak olimpiai bajnokával, Momir Petkovićtyal – együtt évezhette végig a csatát. Mert csata volt ez a javából, várt és nem várt győzelmekkel, káprázatos fordulatokkal, valamint csattanóval a végén. Az első öt mérkőzésen előre borítékolni lehetett az eredményt, Frísz Krisztián, Nemes Máté, Davor Štefanek, Csikós Norbert és Nemes Viktor magabiztosan hozta a sajátját, s ez 3:2-es előnyt jelentett a Proleternek.

Maksimović feldühödött tigrisként vetette magát Dobrevre (fotók: Dejan Vuković)

Maksimović feldühödött tigrisként vetette magát Dobrevre (fotók: Dejan Vuković)

Kezdődhetett az egész rájátszás legizgalmasabb mérkőzése 85 kg-ban, amelyben a normálisan 71 kg-ban induló Aleksandar Maksimović és a honosított bolgár Nikolaj Dobrev csapott össze. A Spartacus színeiben birkózó belgrádi fiatalember a gyorsaságát kihasználva egy válldobással tushelyzetbe hozta ellenfelét, de az valami hihetetlen módon úgy bújt ki a bajból, hogy Maksimović fölé került, ám a belgrádi ismét visszakontrázott, s 6:6 lett az állás. Az óriási tempó a második menetben is folytatódott, s a várnai születésű fiatalember oldalára akkor billent a mérleg, amikor megemelte ellenfelét, az meg gáncsolással akadályozta meg a dobást. 8:6 volt Dobrev javára, s alig fél perc a végéig, de a Spartacus légiósa nem akart belenyugodni az eredménybe, hanem 10 másodperccel a vége előtt valahogy ismét megdobta ellenfelét, és kiharcolta a szinte lehetetlent, az újabb pontot a szabadkaiaknak. Következett a másik megjósolhatatlan párharc Dejan Franjković és a közelmúltban mediterrán bajnokságot nyert Báló Petar között. Báló kezdett jobban egy villámgyors válldobással, 4:0-ra vezetett, de csakhamar kiderült, hogy ellenfelének acélból vannak az idegei, és óriási tűz lobog a szívében, mert kivárta az alkalmát, s valósággal feltörölte Bálóval a szőnyeget, technikai tust kivívva. Itt már a Spartacusnak állt a zászló, mert a címvédőnek már nem volt elég csak egy sima győzelem a nehézsúlyban, tus kellett a nagybecskerekieknek. És akkor jött a Proleter ukrán erősítése, Alekszandr Cserneckij. A világ egyik legjobb 130 kg-os birkózója talán egy percig sem kerülgette a veterán Bosnićot, óriási testét meglendítette, ráfeküdt ellenfelére, a tusgyőzelem pedig azt jelentette, hogy a Proleter a több technikai tusos győzelmének köszönhetően megvédte titulusát!

A közönség addigra már eufóriában volt, ugrált még a honi szövetség elnöke is, a vetélytársak a szőnyeg mellett toporogtak, s érdekes volt hallgatni a nézők és az egykori birkózók első kommentárjait: sokan a nagybecskereki lobbit látták döntőnek, sokan azt nehezményezték, hogy túl sokat taktikáztak a csapatok, de a legtöbbjük azon a véleményen volt, hogy érdemes volt megnézni a 2016-os rájátszást, mert ilyen élményben már régóta nem lehetett része a szerbiai közönségnek.

A díjakat Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke és Rajko Baltić alelnök, valamint Bálint Zoltán, a ligabizottság elnöke adta át, a kicsit pityergő szabadkaiak pedig sportszerűen gratuláltak a Proleter versenyzőinek, akik jövőre is mindent megtesznek majd azért, hogy a serleg a Tisza bal oldalán maradjon.

ELŐDÖNTŐK

Spartacus–Partizan 4:4

Részeredmények, 59 kg: Gazdag–Anastasijević 1:0 (t. tus az 1. menetben). 66 kg: Nagy–Dešić 0:1 (1:2). 71 kg: D. Štefanek–Velimirović 1:0 (tus az 1. menetben). 75 kg: Csikós–Erski 0:1 (0:5). 80 kg: Balázs–Paivin 0:1 (tus az 1. menetben). 85 kg: Maksimović–Bajlović 1:0 (t. tus a 2. menetben). 98 kg: Franjković–Pitulić 1:0 (t. tus az 1. menetben). 130 kg: Bosnić–Živanović 0:1 (t. tus a 2. menetben).

Proleter–Potisje 6:2

Részeredmények, 59 kg: Frísz–Petrović 1:0 (tus az 1. menetben). 66 kg: Nemes M. 1:0 (k. n.). 71 kg: Sremac–Nagy 0:1 (2:8). 75 kg: Juanin–Vágó 0:1 (2:10). 80 kg: Nemes V.–Korom 1:0 (t. tus az 1. menetben). 85 kg: Dobrev–Ladócki 1:0 (feladás). 98 kg: Báló–Ivetić 1:0 (t. tus az 1. menetben). 130 kg: Cserneckij–Sulyok 1:0 (feladás).

BRONZMÉRKŐZÉS

Partizan–Potisje

Részeredmények, 59 kg: Anastasijević–Petrović 0:1 (t. tus az 1. menetben). 66 kg: Dešić–Nagy 0:1 (t. tus az 1. menetben). 71 kg: Erski 1:0 (k. n.). 75 kg: Velimirović–Vágó 1:0 (t. tus az 1. menetben). 80 kg: Paivin–Vrábel 1:0 (tus az 1. menetben). 85 kg: Bajlović–Ladócki 1:0 (t. tus az 1. menetben). 98 kg: Pitulović–Horváth 1:0 (t. tus az 1. menetben). 130 kg: Živanović–Sulyok 1:0 (t. tus a 2. menetben).

DÖNTŐ

Proleter–Spartacus 4:4

Részeredmények, 59 kg: Frísz–Gazdag 1:0 (t. tus a 2. menetben). 66 kg: Nemes M.–Nagy 1:0 (t. tus a 2. menetben). 71 kg: Sremac–D. Štefanek 0:1 (tus az 1. menetben). 75 kg: Juanin–Csikós 0:1 (t. tus a 2. menetben). 80 kg: Nemes V.–Balázs 1:0 (t. tus az 1. menetben). 85 kg: Dobrev–Maksimović 0:1 (8:8). 98 kg: Báló–Franjković 0:1 (5:14). 130 kg: Cserneckij–Bosnić 1:0 (tus az 1. menetben).